Шарлот Рамплинг: Ако чернокожите искат "Оскар"-и, да играят по-добре

Според нея ситуацията е расизъм срещу белите хора

ОFFNews 22 януари 2016 в 18:31 16249 19

Снимка Agatha A. Nitecka/AP

Шарлоте Рамплинг.

Британската актриса Шарлот Рамплинг заяви, че започналата офанзива срещу номинациите за "Оскар", които за втора поредна година не включват нито един чернокож, е расизъм спрямо белите актьори и режисьори, предаде "Гардиън".

69-годишната жена, която се състезава за най-добра женска роля за драмата "45 години", бе категорична, че ако няма номинирани чернокожи и хора от други малцинства, то може би се дължи на това, че не са се представили достатъчно добре.

"Никога няма да разберем със сигурност, но може би чернокожите актьори не заслужават да са във финалния списък", заяви тя, след което коментира предложението да се въведат квоти на "Оскар"-ите за чернокожи: "Защо трябва да класифицираме хората? В днешно време всеки е повече или по-малко приет... Хората винаги ще казват: "Този, той е по-малко красив", "Той е твърде черен", "Той е твърде бял"... някой винаги ще казва "Ти си твърде това или онова"... Значи ли това, че навсякъде трябва да е пълно с хора от малцинствата", допълни тя.

Позицията на Рамплинг е в ярък контраст с тази на редица други настоящи номинирани и предишни носители на "Оскар" като Джордж Клуни, Виола Дейвис, Рийз Уидърспун, Упи Голдбърг и др. Много хора обявиха, че ще бойкотират церемонията, сред които бяха Уил Смит и съпругата му. Настоящият и бившият председател на Американската филмова академия, която раздава призовете, заявиха, че индустрията трябва да се реформира, за да даде възможност на повече цветнокожи да играят и режисират.

"Шарлот е сред аутсайдерите в категорията си и не мисля, че шансовете ѝ да грабне "Оскар" бяха особено силни дори преди изказването си за расизма. Със сигурност обаче казаното от нея няма да ѝ помогне, няма да се приеме добре от членовете на академията, които ще гласуват наградата", коментира Мат Мюлер, редактор в списание "Скрийн интернешънъл".

"Има много чернокожи актьори, в края на краищата не може да гласуват за теб само защото си черен. Не може да кажеш: "Ще гласувам за него, защото е черен, нищо, че не е много добър. Трябва да се представиш добре и съм сигурен, че има такива хора. Видях Идрис Елба в последната му роля, мисля, че бе невероятен", коментира и актьорът Майкъл Кейн, който даде интервю пред френското "Радио 4" заедно с колежката си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!