Quantcast

Шарлот Рамплинг: Ако чернокожите искат "Оскар"-и, да играят по-добре

Според нея ситуацията е расизъм срещу белите хора

ОFFNews Последна промяна на 22 януари 2016 в 18:31 14883 18

Снимка Agatha A. Nitecka/AP

Шарлоте Рамплинг.

Британската актриса Шарлот Рамплинг заяви, че започналата офанзива срещу номинациите за "Оскар", които за втора поредна година не включват нито един чернокож, е расизъм спрямо белите актьори и режисьори, предаде "Гардиън".

69-годишната жена, която се състезава за най-добра женска роля за драмата "45 години", бе категорична, че ако няма номинирани чернокожи и хора от други малцинства, то може би се дължи на това, че не са се представили достатъчно добре.

"Никога няма да разберем със сигурност, но може би чернокожите актьори не заслужават да са във финалния списък", заяви тя, след което коментира предложението да се въведат квоти на "Оскар"-ите за чернокожи: "Защо трябва да класифицираме хората? В днешно време всеки е повече или по-малко приет... Хората винаги ще казват: "Този, той е по-малко красив", "Той е твърде черен", "Той е твърде бял"... някой винаги ще казва "Ти си твърде това или онова"... Значи ли това, че навсякъде трябва да е пълно с хора от малцинствата", допълни тя.

Позицията на Рамплинг е в ярък контраст с тази на редица други настоящи номинирани и предишни носители на "Оскар" като Джордж Клуни, Виола Дейвис, Рийз Уидърспун, Упи Голдбърг и др. Много хора обявиха, че ще бойкотират церемонията, сред които бяха Уил Смит и съпругата му. Настоящият и бившият председател на Американската филмова академия, която раздава призовете, заявиха, че индустрията трябва да се реформира, за да даде възможност на повече цветнокожи да играят и режисират.

"Шарлот е сред аутсайдерите в категорията си и не мисля, че шансовете ѝ да грабне "Оскар" бяха особено силни дори преди изказването си за расизма. Със сигурност обаче казаното от нея няма да ѝ помогне, няма да се приеме добре от членовете на академията, които ще гласуват наградата", коментира Мат Мюлер, редактор в списание "Скрийн интернешънъл".

"Има много чернокожи актьори, в края на краищата не може да гласуват за теб само защото си черен. Не може да кажеш: "Ще гласувам за него, защото е черен, нищо, че не е много добър. Трябва да се представиш добре и съм сигурен, че има такива хора. Видях Идрис Елба в последната му роля, мисля, че бе невероятен", коментира и актьорът Майкъл Кейн, който даде интервю пред френското "Радио 4" заедно с колежката си.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.01 2016 в 15:20

Откъде-накъде квоти за чернокожи? Значи трябват и квоти за евреи, цигани и т.н.Що за глупост? И какво значи малцинства? Отдавна трябваше да се промени употребата на този израз. Бялата раса е вече малцинство, защото е едва 8,5% от човечеството по последни данни /и е в процес на намаляване/! А стига вече с тая излишна толерастия!

24.01 2016 в 09:49

По големи расисти от негрите не съм виждал.Гледал съм американски филми само с чернокожи.Там демонстрират расизма си,спрямо белите.

24.01 2016 в 08:47

Всъщност идеята за квотите е най-расистката в случая. Ако всички сме равни, то не ни трябват квоти, обаче ако не сме равни, квотите ще са справедливи. Това е познато - в спортовете винаги състезанията са по полове. Такива мнения ще се чуват все по-често и незнайно защо се тълкуват като расизъм. В годините много чернокожи са взимали Оскар, нормално е да се предположи, че или не са имали подходящи роли или не са се справили. Има роли като в Завръщане, които са създадени за Оскар.

23.01 2016 в 14:26

high, ти като един от най-равните можеш ли да се похвалиш с нещо друго освен, че си к.е.л.е.ш?

23.01 2016 в 13:30

Честно да ви кажа не схващам тази омраза срещу негрите.Те, за разлика от, да кажем, циганите не са се вдигнали доброволно да се намъкнат на чужда земя, а са били накарани на сила.Вярно, от тях има много, които и до днес са необразовани и криминално проявени, но това е свързано точно с тая мрачна история; не ги оправдавам, но казвам че има причина да е така, за разлика от случая с циганите, които просто са мързеливи.
Това на страна, има много талантливи чернокожи актьори, обаче истината е, че ролите за тях са много малко; почти никой не се интересува от това да създава чернокожи герои.Също така, често филми , които са правени по книга и имат герои, описани като негри,които всъщност накрая се играят от бели.Тези неща доста допринасят за липсата на чернокожи, а и всякакви други раси и етноси на Оскарите.

Иначе това с квотата е голяма тъпотия, спор няма.Всичкия този не-расизъм е насила и голям фалш.


23.01 2016 в 12:00

Днес без номинации за Оскар, утре ше почнат имда ги бият....,

23.01 2016 в 11:22

Както се казва, в днешно време ако си бял, хетеросексуален, не-евреин, не си лежал в затвора и не си имал проблеми с алкохол или наркотици, няма кой да се застъпи за теб! :-)

23.01 2016 в 10:56

Така де .
Да се стараят повече .

или да си направят "черен оскар"
сегашния е направен от белите

23.01 2016 в 08:39

Балкански подозирам, че няма нито един хетеросексуален сред номиниранираните. Може за пред камерите да са се прежалили да се сгушат с другия пол, но....