Шефът на филмовата академия в САЩ: Защо номинираните за "Оскар" са само бели?

ОFFNews 15 януари 2016 в 18:27 8112 10

Шерил Буун Айзъкс.

Шерил Буун Айзъкс, президентът на Американската филмова академия, изрази своето разочарование, след като тази година номинираните за "Оскар" актьори и режисьори са само бели, предаде "Гардиън".

Според нея филмовата индустрия трябва да се подобри, като започне да включва повече артисти с различен цвят на кожата от белия. Тя подчерта, че сегашните номинирани филми и актьори са страхотни, но все пак е разочарована, че някои много добри изпълнения на чернокожи и хора от други раси не са били признати. 

Миналата година "Оскар"-ите отново бяха обвинени в расизъм, което накара Академията да повиши расовото разнообразие в номинациите и филмите си. Част от усилията им е петгодишен план, който да накара филмовите студиа да работят с по-широк спектър от актьори.

Идрис Елба, който получи 3 номинации от гилдията на актьорите, 2 за "Златен глобус" и 1 за БАФТА, бе оставен извън "Оскар"-ите, което изненада много хора.

"Крийд: Сърце на шампион", в който предимно участват чернокожи, също изненада, след като номинация в него получи кажи-речи единственият бял актьор - Силвестър Сталоун. 2013 г. бе последната, в която чернокожи артисти получиха номинации за престижните награди.

В Щатите 46% от кино зрителите са от етническо малцинство, което кара много творци да включват в продукциите си хора с различни цветове на кожата. Такъв например бе "Бързи и яростни 7", който обаче също бе скастрен за "Оскар"-ите, като получи номинация само за най-добра песен, въпреки че Вин Дизел предвеща, че ще обере статуетките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!