Шапката прави невидимото видимо на София Филм Фест

ОFFNews Последна промяна на 13 март 2017 в 18:10 2790 0

Грабвам си шапката и отивам... на кино!

Гореща лятна ваканция, красиво зимно пътуване – шапката е неизменен аксесоар към всяко едно пътешествие! А киното, както знаем, е едно дълго приключение с безброй възможни посоки и най-добър път за бягство, особено когато ни „стегне шапката”.

Тази година за визията на СФФ е избрана една от снимките на Иван Богданов, известен в Instagram платформата като finfilm, който загатва: „Шапката прави невидимото видимо”.

Снимките, които прави с телефона си, придобиха популярност и разпознаваемост с поетичната изразност на запечатани моменти от познатото ни ежедневие. Но това не е всичко! Във фестивалния център зала за събития „В Парка” в момента е представена изложба на неговите мобилни фото произведения! Селекцията от фотографии показва някои от последните моменти, запечатани от обектива на автора. Градски, извънградски пейзажи, животински и човешки портрети са вече част от фестивалната декорация на парти центъра на СФФ! Минималистични, с меки цветове и загадъчни сюжети, снимките на Иван Богданов са пътешествия през времето и пространството. Изложба, съвсем като за кино фестивал!

Иван Богданов е един от основателите на творческата платформа на визуални артисти „Компот колектив” и аниматорът, който стои зад редица анимационни проекти, спечелили международно признание и награди. Сред проектите с негово участие е филмът „Баща”, който взима над 26 награди, заeдно с тази за най-добър анимационен филм в Лайпциг, късометражния проект за анимирана поезия „Щрих и стих” и филмът „Пътуваща страна”, който е в късометражния конкурс Джеймисън на 21-вия София Филм Фест. В средата на 2016 година Богданов е един от деветимата европейски фотографи, които са поканени от The Guardian да поемат за един ден профила на медиата в Instagram. Идеята е с хаштага #ThisIsMyEurope да се споделят снимки, представляващи родината на всеки от тях и предоставящи „малък прозорец към тяхното ежедневие” - в 5 снимки да разкрият кое прави страната им специална. Снимките от специалната фестивална изложба могат да станат лично притежание на всеки, който има желание да закупи някоя от тях.