С концерт на Александрина Пендачанска НДК откри Новогодишния музикален фестивал

OFFNews 03 декември 2015 в 19:17 3050 0

Снимка Орлин Огнянов

Световноизвестната оперна певица Александрина Пендачанска направи забележително дългоочакваното си завръщане в най-голямата зала на Националния дворец на културата (НДК) - Зала 1, давайки официален старт на тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал.

Ценителите на оперното изкуство преживяха изключителен концерт под диригентството на Сперанца Скапучи от Италия и съпровода на Оркестъра на Държавна опера - Пловдив. Това беше първата съвместна изява на Пендачанска и Скапучи – тандем, който дава заявка за достигане на още бъдещи музикални върхове.

Меломаните се насладиха на прецизно подбраната програма - в първата част имаше три арии за мецосопран (Сесто от "Милосърдието на Тит”, Розина от "Севилският бръснар” и Еболи от "Дон Карлос”), придружени и от увертюри, голяма част от които – от същите опери.

Втората част беше изцяло сопранов репертоар (Донна Елвира от "Дон Жуан” на Моцарт, "Семирамида” из едноименната опера на Росинии "Силата на съдбата”), а за достоен финал оперната прима изпълни ария на Леонора от "Силата на съдбата” на Верди.

Eкзалтираната публика на два пъти извика на бис Александрина Пендачанска, която повтори арията на Семирамида из едноименната опера и изпълни като втори бис - Болеро на Елена (Merce dillette amicus) из операта "Сицилиански вечерни" на Верди.

Концертът беше уникална възможност за българската публика да види за първи път впечатляващото присъствие и майсторство на италианската диригентка Сперанца Скапучи, която доказа защо е сочена за една от най-перспективните и канени млади звезди на световната класическа сцена. Изпълнена със завладяваща енергия, с ясен и категоричен диригетски жест, тя показа дълбоко и детайлно познаване на партитурите с ясна визия за стила на всеки от композиторите, включени в програмата.

Преди 27 години Александрина Пендачанска дебютира в София. Българското сопрано с успешна кариера на световните сцени е почетен член на Софийската опера. През 2013 г. е удостоена с наградата „Златен век" на Министерството на културата и с „Кристално огърлие" на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Възпитаник на „Джулиард скул” в Ню Йорк и на Консерваторията „Санта Чечилия” в Рим, Сперанца Скапучи е работила като репетитор във Виенската държавна опера, като диригент в New York City Opera, Lyric Opera и Оперния театър в Чикаго, операта Санта Фе и др. Била е асистент на Джеймс Ливайн и Рикардо Мути в Метрополитен. Работила е шест години за фестивала в Глайнбърн с имена като Владимир Юровски, Уилям Кристи, Чарлз Макерас и др. Била е асистент на Рикардо Мути за неговия фестивал в Залцбург и за различни негови продукции. Сперанца Скапучи е блестящ пианист и активен корепетитор. Свирила е в Карнеги Хол и Алис Тъли Хол в Линкълн център, Музикферайн във Виена и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови