Quantcast

Студентите по изящни изкуства от НБУ откриха изложба в НДК

ОFFNews Последна промяна на 03 декември 2015 в 19:01 3621 4

1/1

Снимка НДК

Едно от произведенията в Двореца.

Богата и разнообразна изложба представиха от Нов български университет в Артгалерия – НДК снощи. Организатори и участници в изложбата са студенти и преподаватели от департамент „Изящни изкуства” към НБУ с куратори доц. Валентин Савчев и Станимир Божилов.

„Основното мото на университета е „Да не се боим от разнообразието”. Тези творби показват точно това – в тях личат различията и уникалността на техните автори, както и усилената работа на преподавателите”, казаха от НБУ.

Кураторът Станимир Божилов допълни, че именно студентите са най-важното в тази изложба. Тя е организирана от учащи в различни специалности и в подбора на нещата е представен широк спектър от произведения – от такива на първи курс до творци от петте магистърски програми в университета, а има и творби на вече са завършили и реализирали се в България или в чужбина. Божилов изрази увереността си, че сред настоящите участници са бъдещите силни автори на изобразителното изкуство в България.

Специална роля в инициативата имаха и студентите от департамент „Музика” с ръководител доц. д-р Милена Шушолова, които изпълниха няколко „музикални зрънца” по време на откриването. „Искам да благодаря първо на НДК. Имаме дългосрочно сътрудничество с Двореца.

През последните години се забелязва промяна и той вече наистина е Дворец на културата. Това е много хубаво и се надявам да продължава така. Ние сме в колаборация с художниците, защото няма как да правиш хубава картина без хубава музика, която да те вдъхнови”, каза Шушолова.
Изложбата може да бъде видяна до 15 декември.

Изложбата представя произведения в областта на рисунката, живописта, малката пластика, графиката, илюстрацията, плаката, керамиката, стъклопластиката и сценичния дизайн. Студентите от петте модула на бакалавърската програма „Пластични изкуства“, както и от магистърските програми „Живопис“, „Илюстриране и графични технологии“, „Изкуството от стъкло и керамика в архитектурата“, „Плакат и комуникативен дизайн“ и „Сценичен дизайн и медии“ застават до своите преподаватели, за да покажат резултатите от учебно-творческия процес и затвърждават облика на Нов български университет като висше училище, в което се търсят, прилагат и осъществяват на практика нови форми на творчество с подчертан експериментален характер.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.12 2015 в 17:05

Не ми е ясно къде виде "изкуство", драги, това е кичозна ширпотреба, нещо като гномовете, които мутрите си ги редят по тревата на двора в Бояна.

Даже ако поровя по гугъла сигурно ще мога да ти кажа и от коя точно анимация на Пиксар или Дисни са откраднати тия жълтите.

04.12 2015 в 16:36

до Choki,
по принцип си прав, но последните години изкуството е явно само за тези които го правят и за критиците. ;)

04.12 2015 в 16:26

Изкуството не е за всеки и коментари като този по-долу го потвърждават.

03.12 2015 в 19:12

Тухлите-четворки намекват с какво ще си изкарват парите творците на "изящно изкуство" след като завършат.

Не знам дали е подобрение в сравнение с кариерата във фирмата "СКАНДАЛНО - ШОК - Студенти-хамали".

Сигурно.