Творби на Бах и Моцарт ще звучат заедно в НДК на 1 декември

OFFNews 30 ноември 2015 в 14:36 2817 0

На 1 декември от 19:00 часа в Зала 6 на НДК ще се състои концерта "Бах и Моцарт" на Камерата Орфика на НБУ и Марио Хосен. 

Този път солисти ще бъдат и Марио Карбота – флейта (Италия) и Атанас Атанасов – чембало. А богата програма включва следните произведения:

- Й. С. Бах/ транскрипция В.А. Моцарт - 4 Фуги от цикъла “24 прелюдии и фуги”;
- В. A. Моцарт - Divertimento KV136 в ре мажор (1. Залцбургска Симфония) Allegro; Andante; Presto;
- Й. С. Бах - Бранденбургски концерт №1 Allegro; Adagio; Allegro; Menuetto - Trio I - Polacca - Trio II;
- В. A. Моцарт Адажио и Фуга KV 546;
- Й. С. Бах - Бранденбургски концерт №5 Allegro; Affettuoso; Allegro.

Цени на билетите: 8 и 12 лв. на касите на Билетен център - НДК.

Марио Карбота има отлична диплома от Консерваторията в Пиаченца, посещава следдипломни курсове на Марио Анчилоти в училището за музика във Фиезоле. По същото време печели множество награди от конкурси, сред които се откроява тази от конкурса „Франческо Чилеа“ в Палми. Високо оценен от публиката и музикалната критика, Карбота свири в цяла Италия, в редица европейски страни, в Близкия Изток, Северна Африка, Азия, Мексико, Канада и САЩ, изнася концерти в едни от най-престижните зали в света.

Атанас Атанасов завършва Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” с пиано при проф. Богомил Стършенов (1977) и композиция при проф. Парашкев Хаджиев (1985). Следва и майсторски клас по пиано при проф. Богомил Стършенов (1977-79). Участва в международни курсове по клавирна интерпретация във Ваймар (Германия – 1975) при Режина Смендзянка, Париж (Франция – 1976, 1977 и 1983) при Ивон Лефебюр, в Прага (Чехия – 1978) при Милан Шлехта (орган), Сузана Ружичкова (чембало) и Франтишек Раух (пиано). Носител на награди от национални и международни конкурси. Има активна концертна дейност като солист, камерен изпълнител и сътрудник на редица хорови и оркестрови формации – пианист, чембалист и органист. Понастоящем е ръководител на катедра „Камерна музика и съпровод” в Инструменталния факултет на НМА.

Марио Хосен дебютира като солист на оркестър още на 8-годишна възраст. Работата му с изтъкнатите изпълнители и музикални педагози като Михаел Фришеншлагер и Жерар Пуле бележи важен отпечатък върху кариерата му. Солист с международна репутация, Хосен свири с редица оркестри. Той концертира и прави записи със световни артисти, сред които: Адриан Йотикер, Филип Берно, Жан Бернар Помие, Бруно Канино, Израел Инон, Милена Моллова, Владимир Федосеев. Именитият виртуоз е почетен професор на Нов български университет със завидна преподавателска кариера и студенти – носители на едни от най-високите отличия от конкурси и фестивали в Европа и Азия. Инициатор на редица международни проекти. Причина за създаването на Академичен оркестър „Камерата Орфика НБУ“ и Първия международен цигулков фестивал във Варна, 2015 година. Вече няколко години успешно провежда и Международната академия „Орфеус“ във Виена, Австрия.

Камерата Орфика на НБУ е оркестър, съставен от брилянтни млади класически музиканти, част от тях бивши и сегашни възпитаници на университета. Артистичната мисия на оркестъра е да работи и реализира идеята за създаване на мащабно културно сътрудничество на музиканти от балканските държави с централна Европа – Виена, Австрия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови