Регионалният исторически музей в София показва изложба, посветена на изгорелия цирк

Една от най-знаковите софийски сгради изгоря при пожар през 1983 г.

OFFNews 08 септември 2023 в 14:35 2408 0

Сградата на цирка, РИМ София

Снимка Сградата на цирка, РИМ София

Сградата на цирка, РИМ София

„Ех, този цирк“ е заглавието на изложбата, която Регионалният исторически музей в София (РИМ-София) открива официално на 12 септември. Експозицията може да бъде видяна до 1 октомври на пл. „Бански“ 1.

От музея обясняват още, че в центъра на изложбата е разказът за някогашното здание на Софийския държавен цирк – иновативно достижение на архитектите Ерослав Станков и Костадинка Станкова-Мутафова.

Сградата е построена на пл. „Солни пазар“ в столицата, като тя съществува около 20 години, преди пожар да я заличи на 25 септември 1983 г. Сред акцентите в изложбата ще бъде специално направен макет на прочутото здание. От времето на проектирането на сградата са запазени и изложени авторски скици и чертежи, като те са допълнени с фотографии от различни периоди. Представата за съществуването на Софийския държавен цирк е обогатена с автентични плакати от неговите представления и програми за цялостната му дейност, а някои от експонатите са представени мултимедийно и посредством видео кадри.

Временната експозиция е насочена към българското цирково изкуство, както и към многобройните артисти и артистични фамилии, професионално посветили се на него. Регионалният исторически музей – София осъществява изложбата в сътрудничество с Драгомир Драганов и Константин Ачков (семеен архив Станкови).

„Изложбата отдава почит на творците на Българското цирково изкуство - П. Панайотов и К. Шалганов, Т. Пиронков, Анг. Димитров, Н. Димитров – Пощата, Лазар и Александър Добрич, Васил и Тошко Козарови, Ст. Лазаров, династията Орландо Валдемар, Н. Панов, Анг. Божилов, братя Ковачеви, братя Силаги, братя Мечкарови, фамилиите Бакански – Нанови, Славови, Романови, Кeхайови, клоуните К. Кертиков, Коко, Чарли, Седой, Фери, Мишката, Боби и мн. др.“

По време на изложбата „Ех, този цирк“ ще има и съпътстващи събития: на 17 септември ще има магически спектакъл „Мagic Mario“ and „Hedon“ пред сградата на Регионалния исторически музей – София на пл. „Бански“, а на 25 септември ще се състои прожекция на документалния филм „Мокър от дъжд не се бои“ на същото място, казват от РИМ-София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика