Рашидов отказа да го правят академик на БАН

ОFFNews 13 март 2015 в 18:00 5032 4

Вежди Рашидов.
Вежди Рашидов.

Министърът на културата Вежди Рашидов изпрати писмо до председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, в което го уведомява, че няма да си подава документите за по-нататъшно обсъждане на кандидатурата си за академик.

Това се случва, след като името на Рашидов се появи на сайта на Българската академия на науката като предложение за академик в областта на изкуството и изкуствознанието.

Номинациите за академик се правят от групи академици, научните съвети на институтите на БАН и Селскостопанска академия, факултетните съвети на университетите и централните ръководства на творчески съюзи.

Публикуваме писмото на министъра без редакторска намеса:

Най–искрено искам да благодаря на Вас, както и на акад. Светлин Русев, акад. Благовест Сендов, акад. Пламен Карталов, акад. Антон Дончев и акад. Людмил Стайков за номинирането ми за академик на Българската академия на науките.

Разбира се, този акт събуди в мен задоволство от това, че съм забелязан. Едновременно с това събуди и размисъл и сериозен анализ за това къде се намирам и каква е ситуацията. Лично аз смятам, че подобен род звания и титли би трябвало да се дават не за прослужени години и юбилеи, а за заслуги към българската наука, култура, изкуство, без значение от възрастта. Единственият фактор е приносът както на учените, така и на таланта на хората в културата. А за всичко това всеки един от нас има своята творческа биография.

Така че по този повод искам да Ви уведомя, че днес аз няма да подам необходимите документи за по-нататъшно обсъждане на кандидатурата ми за академик и искрено желая името ми да не се коментира по никакъв повод относно каквито и да е звания и титли.

Нека да е ясно на всички - аз няма да се кандидатирам за академик. А за оценката – искрено Ви благодаря. Оставам с преклонение, респект и уважение към българската наука, изкуство и култура.

Искрено Ваш,
ВЕЖДИ РАШИДОВ

Художник
Член на Европейската Академия за изкуства в Париж
Академик на Международната академия за изкуства в Москва
Член - кореспондент на Българската академия на науките
Доктор хонорис кауза на УниБИТ
Министър на културата на Република България

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови