Прощаваме се с проф. Симеон Щерев

OFFNews 30 март 2020 в 06:25 3479 0

Снимка БГНЕС, архив

Днес се прощаваме със знаменития български музикант проф. Симеон Щерев.

Поклонението започва на 30 март в 12 ч. в църквата "Света София", съобщи в събота Министерството на културата.

Оттам не уточняват как ще се изпълни изискването да не се струпват много хора на едно място, което е една от основните цели на въведеното у нас извънредно положение с цел ограничаване на разпространението на коронавируса.

OFFNews се свърза с храма, откъдето уточниха, че ще предупреждават хората да спазват инструкциите от щаба. Поклонението ще е с отворени врати и всеки, който иска, ще може да влезе. От храма молят хората да спазват дистанция.

Проф. Симеон Щерев е флейтист, педагог и композитор, автор на джазова, филмова и театрална музика, има записи за БНР и БНТ и издадени самостоятелни плочи и дискове.

Роден е в София през 1950 г.

Започва да учи пиано в Детска музикална школа в София, продължава в Държавно музикално училище в София със специалност „Флейта“. През този период има концерти и започва да свири джазова музика на пиано и флейта.

През 1964 г. е приет в Консерваторията в класа по флейта. Концертира в областта на камерната музика (със “Софийски солисти“, Български камерен оркестър, Квартет „Димов” и др.) в България, Германия, Полша, Чехия.

През 1965 г. изнася много концерти, издава грамофонни плочи, прави записи, филми с елитни български джазови музиканти, с които създават джаз квартет "Фокус". През 1967 г. квартетът получава наградата на критиката на фестивала в Монтрьо. През следващите 5 г. Щерев е провъзгласен за топ флейтист на Европа от Джаз форум, Джаз Подиум и Даун Бийт, а през 1968 г. е класиран втори в света.

Носител е на редица български и международни награди. Позицията му на един от най-добрите световни джаз флейтисти е затвърдена от ранга на музикантите, с които е правил концерти: Чик Къриа, Мейнард Фергюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър и Ян Гарбарек и др.

Повече от 40 г. проф. Симеон Щерев концертира в Европа, САЩ, Канада, Южна Америка, Япония, Индия като солист в камерни, симфонични, оперни и джазови ансамбли. Автор е и аранжор на десетки джазови пиеси, театрална и филмова музика. Провел е множество майсторски класове в България, Швейцария, Полша, Гърция, Южна Корея. Има издадени авторски CD в България, реализирал е много записи в чужбина.

Дълги години проф. Щерев е солист на оркестъра на БНР.

От 1974 г. e преподавател по флейта в Естрадния отдел на Национална музикалната академия „Панчо Владигеров”. Студенти на професора са членове на джаз състави, симфонични оркестри, а някои са преподаватели у нас и в чужбина.

Симеон Щерев е носител и на най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век“ и на почетна грамота за големия му принос в развитието на българската култура. Той бе удостоен с отличията по повод неговата 70-а годишнина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови