Проф. Биолчев представи книга със сценарии, Чума тръгва по кината на 19 януари

OFFNews 10 декември 2023 в 08:58 1765 0

Проф. Боян Биолчев

Снимка Фейсбук на Боян Биолчев

Трябва да се пазиш от излишните думи. Това каза проф. Боян Биолчев на представянето на книгата си „Сценарият като литература или обратното“ в рамките на 50-ия Софийски международен панаир на книгата в Националния дворец на културата (НДК), цитиран от БТА. 

„Първият ми разказ е написан преди достатъчно години, а последният - това лято на морето. И това, което най-много ме кара да се чувствам доволен от себе си, е, че те малко се различават“, каза проф. Биолчев. По думите му чувството за отговорност на човек, който борави със словото, е присъствало и тогава, и сега. 

„Сценарият като литература или обратното“ съдържа четири сценария – на „Чума”, „Холтер'87”, „Похищението” и „Краят на света”. „И най-красивият сценарий, ако не е заснет и реализиран, всъщност, го няма. Аз съм написал 30 сценария, „Чума“ е седмият реализиран“, посочи проф. Боян Биолчев. 

"Чума" тръгва по кината от 19 януари. 

Филмът с режисьор Иван Владимиров е свободна интерпретация на разказа „През чумавото“ на Йордан Йовков и засяга вечните теми за семейството, любовта и предателството. Действието се развива в началото на 19 век по време на чумната епидемия по българските земи. Въпреки че пресъздава колоритна атмосферата на отминали времена, филмът се издига над историческия момент и засяга много актуални въпроси, свързани с поведението на индивида и обществото като цяло по време на криза. 

В актьорския състав участват утвърдени имена, но и нови лица, в чийто талант публиката сама ще се убеди. Екипът на Мирамар филм има опит в откриването на таланти за българската публика и „Чума“ ще е поредното доказателство за това. В главната роля на Чорбаджи Юрдан се превъплъщава магнетичният и многолик Свежен Младенов. 

Партнират му младите надежди Евелина Бибова, все още ученичка в гимназията, и Матей Мичев, студент в НАТФИЗ. В ролите ще видим още Добрин Досев, Велислав Павлов, Станислав Пеев, Людмила Сланева и Любомир Бъчваров. 

Биолчев разказа вчера, че е присъствал на заснемането на почти всички реализирани филми. През цялото време все едно продължавам да пиша сценария, каза авторът и допълни, че неведнъж се е налагало да промени реплика на персонаж, тъй като написаната не звучи добре, изречена от актьора.

„Киното е живо изкуство, литературата е отшелническо. Те не трябва да се бият под никаква форма“, отбеляза проф. Боян Биолчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!