Порталът в сериала на БНТ трябвало да е в Гълъбарника на СУ, но зазидан балкон в 137 аудитория го сменил

OFFNews 07 май 2021 в 09:13 7384 0

За реализацията на сериала „Порталът“, който се излъчва всяка неделя по БНТ, не може да се мине без самияП портал, през който героите преминават 40 години напред и назад във времето. По сценарий – той се намира в Софийския университет, а символиката на сградата като портал към неограниченото знание и възможности не е случайна. 

Първоначалната идея е порталът на времето да се заснеме в постепенно стесняващите се коридори на последния етаж в Ректората (така наречения Гълъбарник), последният от които е тесен едва 60 см. и създава усещане за влизане в eстествена фуния на преминаването. Но по време на първоначалните огледи, губернаторът на Ректората Боби Ангелов показва на продуцентите други потайности на митичната сграда - вътрешни дворове, барокови подземия, зазидани стени и балкони. Тъкмо по време на този оглед те виждат и зазидания балкон в стария ректорски кабинет и единодушно решават, че това е знак от съдбата. 

Метафората със зазиданото време в Алма матер сама се натрапва. Балконът е съхранен от времето на зазиждането си през 30-те години на миналия век нeпокътнат - с балюстрадата, парапета, страничните гръцки колони. От този балкон първите ректори са виждали Орлов мост, по- късно се решава да се дострои Източното крило и балконът бива зазидан. Едва след войната крилото е довършено, а някогашният кабинет на ректора днес е аудитория 137 и носи името Атанас Далчев. 

Тук мистерията се задълбочава. След заснемането на сериала, сценаристът Матей Константинов, подбуден от разговор с внука на Далчев, който е отговорен редактор в БНТ, отваря мързеливо, на телефона си, стихове на поета, за вдъхновение и освежаване на паметта. Първото стихотворение, което се отваря, се нарича „Балконът“ и в него има потресаващи съвпадения със сюжета и атмосферата на филма  „Порталът“.

На всичкото отгоре е писано 10 години преди историческото зазиждане на същинския ректорски балкон. 


ТОЙ Е ЖЕЛЕЗЕН, КАМЕНЕН, СТАРИНЕН;
ТАКИВА ИМА ХИЛЯДИ В СВЕТА,
ОБИКНОВЕН, НО САМО ЧЕ ЗАЗИДАН:
ЕДИН БАЛКОН БЕЗ НИКАКВА ВРАТА.

КОЙ ЗНАЙ КОГА И ОТ КОГО ПОСТРОЕН,
Е СТАНАЛ НЕПОТРЕБЕН ИЗВЕДНЪЖ;
НО НЕ ЗА ВСИЧКИ: ПТИЧКИТЕ СПОКОЙНО
ОТ ВАЗИТЕ МУ, ПИЯТ ХЛАДЕН ДЪЖД

И НЕГОВАТА ЧЕТВЪРТИТА СТРЯХА
СЪБИРА В НЯКОЯ ДЪЖДОВНА НОЩ
СЛЕД ДЪЛГА И НЕВЕСЕЛА РАЗДЯЛА
ОТНОВО ДВАМА СКИТНИКА ВЕДНО.

НО ПРЕЗ ДЕНЯ ОТВЪН ГО НЕ СЪЗИРА
НА МИНУВАЧА ПРАЗНОТО ОКО.
СТОПАНИТЕ ДОРИ НЕ ПОДОЗИРАТ,
ЧЕ КЪЩАТА ИМ - ИМАЛА БАЛКОН.

Този мистичен Портал може и да проработи, казват авторите на сериала и съветват по- експресивните студенти, имащи достъп до аудиторията, да внимават при отваряне на двойните му двери...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови