Почина Петър Гюзелев

Александра Маркарян 25 април 2013 в 13:07 26400 7

Петър Гюзелев
Петър Гюзелев

Петър Гюзелев почина днес.

Китаристът на "Щурците" е издъхнал в дома си в 11.30 ч.

През последните 6 години Пеци Гюзелев се бореше с тумор в мозъка. 

Въпреки болестта не спираше да работи върху нови песни и мечтаеше за нови албуми.

Преди три години той опита курс на лечение в болница в Лос Анджелис. Веднага след това имаше надежди за пълното му оздравяване. Те обаче се оказаха напразни.

Още през ноември миналата година лекарите съобщиха страшната прогноза, че на Пеци му остават само 4 месеца живот. Въпреки това обаче той не се отказа от борбата с рака и си спечели с месец повече отколкото медиците очакваха. До последния си миг китаристът не изостави и своята непоклатима вяра в Бог. Последните песни, които написа, бяха посветени на Христос.

Очакваше се Пеци отново да замине за втори курс на лечение в САЩ. За целта хора от цяла България събираха пари в специална дарителска сметка. Приживе той каза, че ако си отиде от този свят, преди да е тръгнал за Америка, средствата ще останат за помощ на други хора в неговото положение. Твърдеше, че не го интересува колко ще живее. "За мен е важно да изживея хубавите дни, които ми остават, и да помогна на другите хора", казваше той.

Туморът му се проявил за първи път преди около 5 години. Тогава Гюзелев получил припадък. Лекарите обаче решили, че причината за него е инсулт. Месеци по-късно изследвания показали, че е тумор, който непрекъснато расте. Отначало смятали да го оперират, но се оказало, че рисковете от подобна операция са огромни. Затова започнали лъчетерапия в Лос Анджелис. Американските лекари казали на Пеци, че ако лечението му не е закъсняло, а е започнало още след първия припадък, е можел да се излекува напълно най-много за 6 месеца.

Петър Гюзелев (Пеци) е най-известен с работата си в рок групата „Щурците“, където е китарист, вокал и композитор

Преди „Щурците“ е основател на групите "Сините звезди" и „Слънчевите братя“.

Гюзелев е автор на музиката и аранжимента на редица песни на Щурците, сред които „Дай ми малко нежност“,"Сватбен ден", „Когато си отива любовта“, „Стълбата“ „Неизживените неща“ , "Светлият век"," Кой съм", "Кралят рок" и много др.

През 1993 г. започва самостоятелен албум и основава първата българска Рок супер група "Стари муцуни", в която са Петър Гюзелев-китара, Георги Минчев-певец, Георги Марков-барабанист от " Щурците", Иван Лечев-китарист от "ФСБ" , Ивайло Крайчовски-басист от "ФСБ".

През 1994 г излиза албума на групата - "Бира, секс и Рок енд рол" и става албум № 1 за България, а песни, като " Бира, секс и рок енд рол", "Мързелив бирен ден", "Блудният син", "Купонът тече", "Музикантска съдба" и др., стават хитовете на "Стари муцуни". Музиката е на Пеци Гюзелев, а текстовете на Георги Минчев.

Гюзелев има много песни, които са носители на награди в БНР една от която е "Когато си отива любовта" по текст на Волен Николаев. Има и награда от Златният Орфей за песента "И една звезда" . Награден е с орден " Св. Св. Кирил и Методий " първа степен за особено големите му заслуги в областта на културата и изкуството. От 2007 г. е бил общински съветник в СОС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови