Победителят от фестивала в Локарно на Ралица Петрова идва на “Златна роза”

ОFFNews 16 август 2016 в 21:20 4645 0

Кадър от "Безбог".

12 пълнометражни и 6 късометражни филма, осъществени с държавна подкрепа чрез Националния филмов център, ще представи конкурсната програма на 34-ия Фестивал на българския игрален филм “Златна роза”.

Сред пълнометражните заглавия ще видим “Слава” – вторият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, чиито дебют “Урок” спечели множество награди и бе високо оценен от критиката като най-успешният нов български проект.
Филмът бе и в официалната селекция на международния филмов фестивал в Локарно, който завърши в събота.

Голямата награда в Локарно, както и наградата за най-добра женска роля, спечели другият български филм, селектиран в конкурса – “Безбог” – пълнометражният дебют на Ралица Петрова. За пръв път български филм получава престижното отличие “Златен леопард”. Премиерата на “Безбог” за България ще се състои на фестивала “Златна роза”.

“Маймуна” е новият пълнометражен проект на Димитър Коцев – Шошо след познатия на зрителите “Лора от сутрин до вечер”. Филмът спечели наградата на публиката на София Филм Фест.

“18” е вторият филм на Атанас Христосков след “No.1”, който взе голямата награда на 30-ото издание на “Златна роза”.
Дебютният филм на Григор Лефтеров “Христо” разказва за бездомно момче, което прави всичко възможно да получи нормален живот.

“Пеещите обувки” е дългоочакваният филм на Радослав Спасов за живота на певицата Леа Иванова. Филмът вече получи наградата на журито Сребърен Георги на Московския кинофестивал.

“Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” е новият филм на режисьорката на “Писмо до Америка” Иглика Трифонова. Копродукцията е заснета в три държави - Босна и Херцеговина, Холандия и Швеция, а ядрото на екипа е българско – оператор е Рали Ралчев, музиката е на Теодосий Спасов, а в една от ролите ще видим Ованес Торосян.
Конкурсната програма ще представи още и “Спомен за страха” на Иван Павлов с Ивайло Христов в главната роля.
Станимир Гъмов, Китодар Тодоров, Анета Сотирова и още много звезди ще видим в комедията “Летовници” на Ивайло Пенчев.

„Silent movie" е заглавието на новия филм на Андрей Чертов, посветен на виртуозния джаз композитор и пианист Милчо Левиев. Филмът е опит за екранен джем сешън - музикален разказ на един джаз пианист, който ни връща към спомени за сбъднати и несбъднати мечти, за изгубени илюзии, за споделеното с приятели...

В конкурсната програма на фестивала ще се състезават и две копродукции – “Лабиринти на любовта” (Русия, България) на режисьора Владимир Щерянов и холандското предложение за "Оскар" за чуждоезичен филм 2016 “Райската стая” (Холандия, Швеция, България) с Анжела Недялкова в главната роля.

Късометражните филми, осъществени с държавна подкрепа, които ще бъдат представени на “Златна роза” са дебютите “Бръмбазък” на Милен Ангелов “Куче”на Владимир Петев и “Дрехи” на Веселин Бойдев. Ще видим и “На червено” на Тома Вашаров, “Вълча сюита” на Стефан Тенев и “Преди да заспя” на Николай Тодоров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков