Петър Тодоров ще оглави Националния филмов център

OFFNews Последна промяна на 11 февруари 2022 в 11:35 3115 0

Снимка Пресцентър - МК

Петър Тодоров

Петър Тодоров ще оглави Националния филмов център, обявиха от Министерството на културата (МК) след проведен конкурс. Мандатът му е 5-годишен.

Тодоров завършва Философския факултет със специалност „Политология“ и е магистър по „Европеистика” със специалност „Е-Европа” на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Има специализации и в областта на управлението на независими киносалони в Италия и Франция. Участва в редица проекти от последните години с ключово значение за кино културата в България, насочени към независимите киносалони и организацията и управлението на международни кинофестивали.

Новият директор има над 23 години опит във филмовата индустрия във всичките й аспекти: производство, разпространение, промоция и показ на филми в Република България, както и в организация на международни кинофестивали. Той е филмов продуцент, разпространител на европейски пълнометражни и късометражни игрални и документални филми. Експерт в управлението на киносалони и в ръководството и управлението на проекти. Работил е в първото мултиплексно кино в София и упражнявал продуцентска дейност повече от 7 години. Външен експерт на програма „Eurimages“ към Съвета на Европа и външен експерт на Европейската комисия в Образователна и културна програма – “Creative Europe”. Владее английски и руски език.

„Идвам със знанията, опита, енергията и желанието си да работя за това средствата, зависещи от Националния филмов център, да бъдат справедливо разпределени към всички от филмопроизводството през разпространението, фестивалите, промоцията и показа на филми, както и да има по-голям контрол за тяхното разходване”, споделя Петър Тодоров, цитиран на страницата на МК. „Първите задачи, с които ще се заема, са връщане към нормално функциониране на Филмовия център, изготвянето на нов Устройствен правилник и на 5-годишна Национална програма за развитие на българската филмова индустрия. Целта ми е Агенцията да заличава съществуващите разделителни линии, вратите й да бъдат широко отворени за всеки, който има нужда от съдействие. Личната ми амбиция е българската филмова индустрия да бъде изведена до нива на съпоставими по размер на нашия пазар европейски филмови индустрии“, добавя новият директор на ИА „Национален филмов център”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови