Откриват българска зала за читатели в Москва

ОFFNews 22 януари 2016 в 15:26 2977 0

В Москва ще бъде открита виртуална зала за читатели на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий". Идеята е продължение на програма „Нов български роман”, споразумение за която Вежди Рашидов подписа през 2012 г. в Москва заедно с Екатерина Гениева – тогавашен директор на Държавната библиотека за чуждестранна литература.

Залата за читатели на Националната ни библиотека ще бъде в сградата на Библиотеката за чуждестранна литература (БИЛ) в Москва и реципрочно ще има виртуална зала на Библиотеката за чуждестранна литература в София. Това ще бъде първата чуждестранна дигитална библиотека, която ще заработи в БИЛ - Москва.

Директорът на Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" Боряна Христова, Директорът на БКИ-Москва Павел Васев и зам.-директорът на БКИ-Москва Буряна Ангелакиева договарят условията за откриване на първата българска зала за читатели с руската страна

Това бе договорено на срещата между Генералния директор на БИЛ Вадим Дуда и проф. Боряна Христова, на която присъстваха директорът на Българския културен институт в Моска - Павел Васев, и ръководители на отдели от БИЛ.

На тази първа среща на директорите на двете институции бяха обсъдени основните направления за сътрудничество между двете библиотеки, което предвижда съвместни изследвания; предоставяне на печатни издания за публикация на научни статии; книгообмен на ценни енциклопедии, справочници, монографии; организиране на изложби, конференции, семинари; провеждане на мероприятия за повишаване квалификацията на сътрудниците, включващи обмяна на опит и тренинги.

"Досега не сме имали българска читалня в руска библиотека. Важна роля в новата инициатива ще има културно-историческото наследство под формата на ръкописи и архивни документи", каза пред БНР проф. Боряна Христова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!