ИДИЛ разруши най-стария християнски манастир в Ирак

OFFNews 20 януари 2016 в 16:10 4625 4

Снимка AP

Манастирът през 2009 г.

Нови сателитни снимки потвърдиха това, от което църковни лидери в Близкия Изток и реставратори се страхуваха: най-старият християнски манастир в Ирак е бил разрушен до основи, станал е поредната жертва на безмилостното унищожение на културно наследство, извършвано от "Ислямска държава".

Това показаха снимки, получени в Associated Press.

Манастирът "Свети Илия" е бил място на поклонение в продължение на 1400 години, а напоследък и за американски военни.

В предишния век поколения монаси са слагали свещи в нишите, молили са се и са се покланяли пред олтара. Гръцките букви хи и ро - първите от името Христос - бяха издълбани близо до входа.

Сателитните снимки, които показват разрушенията, са направени този месец. Те бяха сравнени с кадри от същото място, когато манастирът все още се е издигал там.

Преди да бъде разрушен, частично реставрираният манастир, чиято фасада беше изградена от 27 000 камъка, се издигаше като крепост на хълм над Мосул. Въпреки че покривът в голяма степен липсваше, вътре имаше 26 стаи, включително светилище и параклис.

Снимките, направени един месец по-късно, показват, че каменните стени са буквално стрити на прах. 

Булдозери, тежко въоръжение, чукове, вероятно експлозиви са превърнали тези камъни в поле от сиво-бял прах. Разрушили са манастира напълно, казва анализаторът Стивън Ууд.

ИДИЛ, които контролират големи части от Ирак и Сирия, са убили хиляди цивилни през последните две години. През това време бойците на "Ислямска държава" унищожават всичко, което смятат, че противоречи на тяхното разбиране за исляма.

"Свети Илия" беше прибавен съм повече от 100-те разрушени религиозни и исторически обекта, сред които джамии, гробници, светилища и църкви. Древни паметници в градовете Ниневия, Палмира и Хатра са в руини. Музеи и и библиотеки бяха разграбени, книги бяха запалени, произведения на изкуството - унищожени.

Манастирът "Свети Илия" е построен през 590 г. През 1743 г. 50 монаси, които отказват да приемат исляма, са изклани. През 2003 г. в една от стените на манастира се блъсна танк, отклонил се от битка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews