Деян Енев представя новия си сборник с разкази "Гризли"

ОFFNews 19 януари 2016 в 16:31 4721 0

Писателят и журналист Деян Енев издаде своя нов сборник с разкази "Гризли", който ще бъде официално представен от автора си на 20 януари в книжарница "Хеликон" срещу Руската църква в София.

"Сборникът с къси разкази "Гризли" е седемнадесетата ми поред книга. Той може да служи и като наръчник по творческо писане. След толкова книги разбрах - не можеш да направиш сборник само от разкази-шедьоври, както на всички нас, разказвачите, ни се иска. Затова аз избрах за пореден път по-реалистичния вариант. Вътре има осем много добри разказа и двайсет и осем добри, половина от които, четиринайсет, са по-добри от останалите четиринайсет. Читателят, който успее правилно да ги разграничи, според мен заслужава атестат "много добър читател". Оттук-насетне всичко е в неговите ръце, включително и дебютът му като писател. А специално за ценителите съм включил и две стихотворения в проза. Тази книга ми е много скъпа. В нея, под сивата пепел на възрастта, още проблясват истински живи въглени", споделя Деян Енев.

Пред БНР авторът коментира, че "силните" и "слабите" разкази в творбата му са " по-скоро тест за мен докъде съм стигнал аз в разбирането си разказа", тъй като в изданието има разкази, изградени по законите на жанра, но има и такива, които са написани по съвсем различен начин.

"Имах такова желание, вътре в тази книга, в разказите да се говори за онова, което изчезва, за онова, което с течение на времето се загубва, а не трябва да се изгуби, защото то съдържа сърцето на нашия живот. То е онова, което ни кара да живеем, в крайна сметка. Ако искаме да назовем това сърце с една дума, това е думата истина", допълва той пред радиото.

"Българската литература през последните двадесет години е в лек нокдаун поради специфичните особености на съвремието ни, между другото, както и всички останали области на културата ни. Има обаче и хора, които бдят, които са стражи по призвание, и Деян Енев е един от тях. Той обича да колекционира съдби и характери. Любимо негово занимание е да тръгне без цел и посока из софийските улички и квартали, да говори със случайни хора, да изслушва разказите им, да търси в тях зрънцето, което ще ги превърне в метафора, в една прашинка в окото на читателя. 

Майстор е той и владее мярката, знае коя дума точно ще удари струната, напомняща ни, че сме просто слаби и немощни човешки същества, оставени единствено на Божията милост. Още с излизането на сборника му „Господи, помилуй“ преди десетина години Деян Енев започна да човърка съвестите ни, да ни предизвиква и разтърсва, трябва да си много закърнял душевно, да си хванал мазол на сърцето, за да не усетиш оная сила, с която писателят хваща камъка и от него потича вода. В „Гризли“ той продължава все по-осезаемо да прави точно това, което умее най-добре, да ни очовечава", пишат от "Хеликон" за книгата.

Може да намерите други разкази на Деян Енев и в категорията "Нашите автори" на сайта на OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews