Откриха Ларгото за купони, песни и веселие (галерия и видео)

Работата по него ще продължи догодина, да се готвят Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна

Калоян Константинов 20 април 2016 в 14:22 10591 6

"Благодаря на всички, които ще се радват на този прекрасен обект, защото той не е наш, той е на всички софиянци, да ви е честито – тук да си правите младите хора своите купони, тука да се веселите, имате амфитеатър, да се пеят песни, да танцуват хората, да се радват и да пазят това, което сме направили".

С тези думи министърът на културата Вежди Рашидов откри Античния комплекс „Сердика” на столичното Ларго пред десетки министри, специалисти в областта на археологията, историята и строителството, и журналисти. 

Там беше и Бойко Борисов, който заяви, че навремето са унищожени редица археологически обекти в центъра на града, защото върху тях са били построени сгради, които са заличили останките, той обаче е накарал метрото да мине на 27 метра под земята, именно за да не се затрие и останалата част от наследството ни.

"Там, където свършва сега музеят, започва 37 кв. метра мозайка - уникална по своята същност, която догодина ще планираме и ще продължим да развиваме този музей. Сдаваме на София поредния обект, да му се радват софиянци и всички, които дойдат тук. Ще продължим нататък - Пловдив, Стара Загора Бургас, Варна, защото има толкова места, които да показваме в туризма", коментира премиерът.

Рашидов пък добави, че нито една друга европейска столица няма подобен уникален обект, освен, разбира се, Рим: "Това го проверих, мога да го казвам. Оттук император Константин Велики се е провикнал: „Сердика, моят Рим!“

"Този обект го изстрадахме. Знаете, че две години работихме по проект, с който кандидатствахме в МРРБ. За щастие спечелихме проекта. Защо беше труден обектът? Една година и половина археолози, над 100 души, проучваха най-долния слой, след това подадохме оставка, около 2 години обектът бе покрит с найлони. Но слава на Бог, след като дойде вторият кабинет "Борисов", една от първите задачи беше Ларгото да завърши успешно. Успешно в смисъл да не загубим до 2015 г. над 10 млн. европейски пари", каза той.

Лиляна Павлова, която също беше там, заяви, че в периода 2007-2013 страната ни е получила от Европа 280 милиона лв., които е дала за културно-историческото ни наследство и туристически атракции. През новия програмен период се очаква да получим над 200 милиона отново за реставрации и ремонти на крепости и исторически обекти.

Проектът при Ларгото струва над 15 милиона лева и се разделя на две части: зоната на площад „Независимост”, с площ 4 850 кв. м., и зоната под бул. „Мария Луиза”, с площ 3 150 кв. м.

Откритата археологическа зона между бул. „Мария Луиза” и ЦУМ е с площ около 7000 кв. м. Това е пространството между Централния подлез с храма „Света Петка Самарджийска“ и северния вестибюл на Метростанция ІІ-8, което е разделено на три площадни нива. Така се оформя големият подземен музей на открито, който показва три квартала на Антична Сердика.

Под стъклените куполи се намира сцена за театър, концерти и други събития, с място за многобройна публика, а гръб на сцената са останките от Антична Сердика. Замисълът е пространството да бъде изцяло за култура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10902

5

Мариян

20.04 2016 в 18:38

И кое под куполите е амфитеатъра? Защо никой не го снима!?

77927

3

El Commandante

20.04 2016 в 14:44

Не е лошо, харесва ми.

Което, според думите на Веждито, е сигурен признак че НЕ съм платен....деба късмета...