Рашидов: Всички световни паметници на културата се реставрират с итонг

Базиликата в Плиска да се реставрира с автентични материали, иска Борисов

OFFNews 15 януари 2016 в 11:35 8707 1

Базиликата в Плиска да се реставрира с автентични материали, разпореди Борисов

Снимка НИМ

Базиликата в Плиска да се възстанови с автентични материали. Това е поискал премиерът Бойко Борисов от министъра на културата Вежди Рашидов, става ясно от стенограмата от последното заседание на правителството. 

Борисов заявява, че с камъните от старата църква са правени водонапорни кули, от които са зареждали парните локомотиви с вода. Вежди Рашидов отговаря на премиера, че в цял свят е възприето да се "надгражда" с "итонг". Той визира нападките срещу реставрацията на обекти на Ларгото пред Министерски съвет. Според Рашидов, дори за Колизеума в Рим се използват съвременни материали.  

"Да, но съгласете се, ако си възстановим с истинските камъни, които са били, и после като идва пашата и ги бута и ги препращат да строят с тях, си е сто процента автентичност. Да доградим там пода, освен това са намерили част от истинския под. Всичко това да се махне, където са слагали гранитогрес и подобни неща, да се възстанови част от пода, другото – с каквото кажат специалистите", коментира Борисов.

На 12 януари от Националния исторически музей изпратиха писмо до медиите, в което съобщиха, че Министерството на транспорта смята да дари на НИМ няколко ж.п. гари, складове и водонапорни кули, които да бъдат разрушени и с камъните им да бъде възстановена Голямата базилика в Плиска, която в момента се реставрира. Причината за това е, че камъните, вградени в постройките, са взети от оригиналните крепостни и дворцови стени на старата българска столица по нареждане на Мидхат паша в периода 1866-1870 г. С тях са построени гаровите съоръжения по първата ж.п. линия у нас, която е била и част от маршрута на прочутия "Ориент експрес".

Ето и пълния текст от разговора от сряда на заседанието на кабинета:

БОЙКО БОРИСОВ: Московски, това, което говорихме с колегите археолози… и това Вежди Рашидов да го чуе за Плиска, за най-старата българска църква. Навремето са я разрушили и точно тогава са правили Русе – Шумен, първата жп линия, и всички камъни оттам са изкарани по Хитрино, Каспичан и от тях са правени водонапорните кули, които са зареждали локомотивите с вода. Отделно и по гарите има, но и много има намерени, които не са използвани. Сега бях извикал кмета на Хитрино. Това е много голяма радост за мен и за културата. Рашидов, вече да си влезеш в ролята, защото единственото, което ме притесняваше там, е един ден да не кажат, че е бутафория някаква и т. н. Ще дадем повече пари, но ще си докараме камъните, които са били на тази църква, те са по три тона и всъщност църквата ще се възстанови с това, което някога е било.

ВЕЖДИ РАШИДОВ: Разбирам какво казвате. Още днес ще проверя всичко и ще Ви докладвам скоро какво правим по въпроса и ще се координираме.

БОЙКО БОРИСОВ: С министър Московски се координирайте, на Горанов съм му дал ценни указания, така че каквото е необходимо да се обезпечи и да можем да си възстановим тази църква.

ВЕЖДИ РАШИДОВ: Добре, господин премиер. Само искам да Ви кажа, че не трябва да се поддаваме за онова говорене, то е по-скоро с друга цел за това, че се надгражда. В момента съм снимал Колизеума, който се ремонтира, който се надгражда с итонг като пълнеж и след това се покрива. Навсякъде по света, вече съм направил много снимки на всички световни паметници, всичко се надгражда. Второ, всичко това не е художествена самодейност, господин премиер, ние работим професионално. Има проекти от професионалисти, както и Ларгото се прави по проект от архитекти, от археолози. Това не е художествена самодейност и не е наша прищявка. Така че, нека да не се поддаваме и да си възстановяваме паметниците, базирайки се на професионализма, а не на художествената самодейност. Моля ви всички да знаете това нещо, ще продължим да работим и скоро ще ви докладвам за Плиска.

БОЙКО БОРИСОВ: Да, но съгласете се, ако си възстановим с истинските камъни, които са били, и после като идва пашата и ги бута и ги препращат да строят с тях, си е сто процента автентичност. Да доградим там пода, освен това са намерили част от истинския под. Всичко това да се махне, където са слагали гранитогрес и подобни неща, да се възстанови част от пода, другото – с каквото кажат специалистите.
Приема се т. 12.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови