След реставрацията и потоп (галерия)

Калоян Константинов 25 ноември 2015 в 12:00 7207 3

Ротондата Св. Георги, реставрирана през 1999 г.

В последно време обществото на няколко пъти ту се събужда, ту отново заспива относно безобразията, които се извършват в центъра на столицата при разкопките на древна Сердика, наричани просто Ларгото.

Там под шапката на Министерството на културата се извършват скандални реставрационни и консервационни дейности, които заплашват от унищожение автентичността на уникалния археологически обект.

И докато МК се опитва да заглуши виковете на критиците и някои членове на собствената си работна група, които са против продължаването на дейностите пред ЦУМ за 16 милиона лв., OFFNews реши да види какво се случва с някои други исторически обекти, след като са били реставрирани от нашата държава - ротондата "Свети Георги" и Североизточната кула на Сердика.

С 2 думи - положението е ужасяващо. С повече - и с просто око може да бъде видяно, че двата исторически обекта, реставрирани по привидно еднакъв начин с този в Ларгото, по-малко от 20 години след консервацията си се рушат, а за тях не е полагана грижа от много време, като в момента те са не само грозни, но и опасни за жителите и гостите на София. Много места по тях са разрушени, обрасли са с растителност, пълно е с изпопадали и изпочупени тухли, плочки и други елементи, а всеки минал може да се пресегне с ръка и да си извади тъхличка за спомен.

Според зам.-кмета на столицата по култура Тодор Чобанов обектите са "безопасни със сигурност, а атрактивността е субективен критерий". Критиките към поддръжката им обаче не могат да бъдат отнесени към него, защото Североизточната кула е собственост на частно лице, а ротондата се притежава от Българската православна църква, така че общината е с вързани ръце по двата проекта.

"СОС гласува 15 хил. лв. за ремонта на покрива на храма "Св.Петка Самарджийска" и 55 хил. лв. за аварийни дейности по ротонда "Св. Георги", многократно сме настоявали пред Софийската св. Митрополия за изпълнение на дарението. В момента се работи и по двата обекта, ангажирани са опитни специалисти. Ще следим състоянието на обектите и изпълнението на дарението. Колкото до кулата - многократно сме изисквали от собствениците да изпълнят своите ангажименти съгласно чл. 71 на Закона за културното наследство, но те очевидно не желаят. Вероятно ще внесем сигнали за това в съответните институции - МК и прокуратурата. Ако собственикът на имота с кулата не желае да се грижи за него, може да ни го дари. Междувременно сме разпоредили на нашите реставратори да подготвят полева консервация на обекта и сме заделили средства за това", коментира Чобанов пред OFFNews.

През всички тези години обектите са оставени да се рушат, а когато общината е дарила на БПЦ сумата от 55 хил. лв. за реставрация на ротондата - на дата 24.07.2014 г. - от църквата отново нищо не са предприели повече от година. Решихме да потърсим и БПЦ, но след няколко дни неуспешни опити да се свържем с тях, решихме да публикуваме материала без тяхното мнение по въпроса, което ще ви представим веднага щом се сдобием с него.

От СО няколко пъти заявиха, че "подпомагаме собствениците да се погрижат за своите (бел. ред. - обекти), точно защото има проблеми с начина, по който те изпълняват своето задължение". Излиза обаче, че явно няма сила, която да накара БПЦ и частното лице, собственик на земята, където се намира Северната кула, да се погрижат за тях или ако не могат или не искат - да им бъдат отнети. Общината обаче отново е с вързани ръце, които могат да се "отвържат" от държавата, но това не се случва. 

Дървеният плет в метрото на "Сердика". Снимка: OFFNews.

Поинтересувахме се и от състоянието на нещо не толкова атрактивно, но все пак важно и интересно като находка - дървеният плет от I век след Христа, който е свидетелство за най-ранния период от историята на града, намиращ се под стъклен под на входа на метростанция "Сердика".

Запознати коментираха пред OFFNews, че разкопките не се поддържат добре и се рушат, с това се съгласи и археологическият ръководител на Ларгото - Марио Иванов.

"Състоянието ѝ не е много добро, въпреки че колега реставратор я промива едно време с различни химикали, за да не се руши. Най-големият проблем е с подпочвената вода, защото знаете, че София е с високи подпочвени води. Лошото е, че няма поддръжка, това, което е там, както е направено и си седи, никой не прави нищо за него. Напълно е възможно да се разруши изцяло в бъдеще. Там има помпа, която дърпа подпочвената вода и седи на сухо, но понякога тя се разваля. Не един или два пъти съм виждал период, в който помпата се разваля или не работи на пълен капацитет, и водата се покачва. Не е добре за стената един път, като е извадена от влажната среда, да се потапя отново", коментира той.

След разговор с господин Чобанов обаче специалистът си е сменил позицията:

"Цитираната от Вашата медия информация за "плета" не отговаря на истината. Свързахме се с колегата Иванов и проведохме разговор с него по въпроса. Т.нар. "плет" се наблюдава регулярно от реставраторите на музея за история на София и се полагат нужните грижи. Предстоят допълнителни дейности за неговото съхраняване. Ако се наложи, поради високите подпочвени води, ще го пренесем в самия музей", заявиха от общината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!