Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Хали Бери: Къса ми се сърцето, че няма номинирани за "Оскар" чернокожи

ОFFNews 03 февруари 2016 в 17:45 7200 10

Хали Бери с "Оскар"-а си.

Хали Бери, първата чернокожа актриса, която спечели "Оскар" за най-добра женска роля, описа скандала с расовото разнообразие в Холивуд като "сърцераздирателен", съобщи "Гардиън".

Бери, която спечели приза през 2002 г. с ролята си в "Балът на чудовищата", разкри, че не е предполагала, че вратата, която е отворила, ще се затвори в следващите 14 години.

"Честно казано, победата ми преди 15 години бе знакова. Тя бе важна за мен, но аз още тогава осъзнавах, че признанието за играта ми надскача моята собствена личност. В онзи момент, когато казах, че "Вратата днес бе отворена", вярвах с всяка кост в тялото си, че ще предизвикам промяна, защото тази врата, тази преграда бе премахната", коментира тя на конференция в Лос Анджелис.

По време на приемствената си реч през 2002 г. Бери предположи, че наградата ѝ ще подпомогне чернокожите актьори да преуспеят в Холивуд: "Посвещавам този момент на всяка безименна, непозната цветнокожа жена, която вече има шанс, защото тази вечер вратата бе отворена".

"Фактът, че днес, 15 години по-късно, седя тук, знаейки, че нито една друга цветнокожа жена не е преминала през тази врата, е сърцераздирателен. Къса ми се сърцето, защото мислех, че награждаването ми има по-голям смисъл, че е символично. Боли ме, като си помисля, че може би не е било така. Може да не е било. А тогава толкова отчаяно смятах, че е ", коментира тя в Лос Анджелис преди няколко дни.

Скандалът за расовото разнообразие в Холивуд започна отново на 14 януари тази година, след като Американската филмова академия не номинира нито един чернокож или цветнокож актьор, режисьор или сценарист, при това за втора поредна година. В следствие на това редица чернокожи заявиха, че ще бойкотират церемонията, сред които бе и Уил Смит.

В резултат Академията обеща да предприеме радикални промени в състава си, за да включи 2 пъти повече жени и цветнокожи в редиците си до 2020 г. Освен това по време на тазгодишната церемония, която ще се проведе на 28 февруари, 5-минутно слово по темата ще изнесе чернокожият продуцент и музикант Куинси Джоунс.

Много хора обаче посочиха, че проблемът не са самите "Оскар"-и, ами е филмовата индустрия, която не предлага достатъчно възможности на негрите и останалите цветнокожи да се снимат в подходящи роли. Според Хали Бери продукциите, които излизат от Холивуд, дават лъжовна представа за случващото се в САЩ.

"Причината за това, че са лъжливи, е, че не представят важността и ролята на цветнокожите в американската култура", смята тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews