Доклад: Не само чернокожите - гейовете и жените в киното също са дискриминирани

ОFFNews 23 февруари 2016 в 19:48 8184 13

Скандалът с дискриминация в Холивуд се разраства, като вече засяга не само бройката на хората с различен цвят на кожата, но и количеството на хора с различна сексуална ориентация, както и на жените, предаде "Гардиън".

На тазгодишните номинации за "Оскар" не фигурираше нито едно име на чернокож актьор, сценарист или режисьор. Това предизвика остра реакция у много професионалисти и обикновени хора, особено като се има предвид, че миналата година също нямаше нито един номиниран чернокож.

Стигна се до призив за бойкот на церемонията, която ще се проведе на 28 февруари. В реакция на скандала от Американската филмова академия обещаха, че ще вземат мерки, за да увеличат двойно бройката на своите членове жени и цветнокожи, както и да се накара филмовата индустрия да създава повече филми, подходящи за въпросните актьори.

Нов Доклад за разнообразие обаче разбуни духовете още повече - в него се посочва, че жените режисьори са 3% от цялата бройка (като чернокожите режисьорки са едва 2), а една трета от женските персонажи в киното са показани частично или напълно голи. Слабо представени са и хомосексуалистите.

Едва 2% от персонажите с реплики във всички 414 филми, телевизионни и онлайн предавания са лесбийки, гейове или бисексуални, докато процентът на самоопределящите се като гейове и лейсбики американци е 3,5%. Над половината от филмите и предаванията пък нямат нито един герой, който да не е бял, въпреки че 37% от населението на САЩ се самоопределя като небяло. Транссексуалните герои са само 7.

Докладът разглежда всички филми, телевизионни и онлайн предавания, пуснати между септември 2014 и август 2015 г.

За този период жените в главни роли са 33% от общия брой, като за последните 40 години процентът спада на 25. 33% от тях са показани частично или изцяло голи, докато при мъжките главни роли процентът е 10.

Общият брой на жени режисьори в САЩ е 15%, а сценаристките са 28%. Жените, заемащи високи длъжности по етажите на филмовата индустрия, пък са 39%.

Същото е положението и с цветнокожите в киното и телевизията - 28% от персонажите са част от етническото малцинство. Режисьорите с различен цвят на кожата от белия също са 12%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!