Новият министър на културата: МК не може да бъде активна страна в казуса с Народния театър

Няма открити нарушения при проведената проверка, допълни Найден Тодоров

OFFNews 13 февруари 2023 в 09:59 2361 1

Найден Тодоров

Снимка Скрийншот БТВ

Найден Тодоров

Министърът трябва да разчита на съветите на съветниците си и на съветите на администрацията. Но не винаги тези съвети са съвсем адекватни - с тези думи новоназначеният служебен министър на културата Найден Тодоров обясни накратко сложността на позицията министър на културата по време на първото си телевизионно интервю в това качество в сутрешния блок на bTV.

Тодоров даде висока оценка на предшественика си Велислав Минеков. Така например той заяви, че няма опасност Несебър да бъде изваден от списъка на ЮНЕСКО именно заради добрата работа на предшественика му. Найден Тодоров допълни, че и занапред смята да разчита на Минеков по отношение на темите с културното наследство.

Разговорът логично се завъртя около горещата тема с Народен  театър "Иван Вазов" и скандалът между Александър Морфов и ръководството на театъра в лицето на директора Васил Василев.

“Казусът с Народния театър е много интересен. Имахме един доста артистичен протест от страна на Александър Морфов, който разбирам. От това нещо бе създадена една много голяма новина. Това, което се случи там, е един проблем, който можеше да остане вътрешен. От едва страна, медиите са длъжни да информират, но от друга – в една излязла от баланс система те подпомогнаха този казус да се превърне в нещо, което не е“, коментира министър Тодоров.

На въпрос какво са установили проверките, които министър Минеков бе разпоредил спрямо Народния театър, Найден Тодоров отговори, че те са приключили и не са установили нарушения. В момента тече проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която още не е приключила.

Попитан дали вижда партийни назначения, министър Тодоров отговори, че не вижда такива. И каза, че още в самото начало на скандала директорът на Народен театър "Иван Вазов" Васил Василев е трябвало да реагира, но той е изчакал, надявайки се проблемът да затихне.

"Политиката няма място в една културна институция, но всеки човек има правото на своите политически, религиозни и сексуални пристрастия, ако те не са в нарушение на закона", каза още той.

Една от основните задачи, които си е поставил новоназначеният министър, е за заплатите в сферата на културата. Той нарече "сериозен проблем" недофинансирането в сектора и заяви, че решение на този проблем има и че именно това е била една от причините да приеме поста.

"Аз имам вече идеи как това да се случи и смятам, че 2-3 месеца ще стигнат", допълни Найден Тодоров, визирайки и краткия хоризонт пред служебното правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

13.02 2023 в 13:31

По-голям путьо от тоя нема.Минеков си беше добре на поста.След като директора на театъра не уволнява турската брантия,естествено е ти да уволниш директора,какво повече има да се обсъжда,ама не-ще чакаме нещата да се замажат,да престоят и да се забравят.....не става така....цялото правителство е противно....състоѝ се от мекотели и мошеници и никаква работа не може да свърши,единствен Крум Зарков хваща окото.....останалото е боклук до боклука,мила моя,майно льо.....
 
X

Да помогнем на украинските деца!