Нови филми на Алмодовар, Марио Мартоне и Кенет Брана на Киномания

Събитието ще се проведе между 18 ноември и 2 декември 2021 г.

OFFNews 11 октомври 2021 в 11:09 1788 0

Филми на легендарните режисьори Кенет Брана, Педро Алмодовар и Марио Мартоне ще бъдат сред акцентите в предстоящата Киномания. Киносъбитието от 18 ноември до 2 декември ще покаже най-доброто от седмото изкуство за последните 2 г.

Първите пет заглавия са ясни. Почти всички са наградени от големите кинофестивали, провели се до края на септември.

Черно-белият БЕЛФАСТ (BELFAST) на Кенет Брана, отличен с Награда на публиката в Торонто, е смятан за най-личният и въздействащ в творчеството на Брана. Той отразява в голяма степен детството му. Действието ни пренася в Северна Ирландия в края на 60-те години, където младият Бъди се сблъсква с борбите на работническата класа, мащабните културни промени и сектантско насилие. В главните роли са Джейми Дорнън и Джуди Денч.

Филмът, който откри фестивала във Венеция тази година – ПАРАЛЕЛНИ МАЙКИ (MADRES PARALELAS) на Педро Алмодовар, представя историята на две родилки, делящи стая в болницата. И двете са сами и бременността им е неочаквана, но приемат съдбата си различно. В образа на едната е музата на Алмодовар – Пенелопе Крус, която спечели награда във Венеция за изпълнението си, а на другата е Милена Смит.

ТУК СЕ СМЕЯ АЗ (QUI RIDO IO) на режисьора Марио Мартоне. В главната роля е любимецът на Сорентино - Тони Сервило. Той играе великият комик Едуардо Скарпета, чийто пиеси от началото на XX в и актьорският му талант са повлияли сериозно на италианската комедийна традиция.

Дали някое добро дело остава ненаказано е въпросът, чийто отговор ни дава ГЕРОЙ (A HERO) на режисьора на "Всички знаят" Асгар Фархади, който спечели Голямата награда на журито в Кан. В центъра на психологическата драма с етични дилеми, е калиграфът Рахим, който влиза в затвора за неизплатен дълг. По време на двудневния му отпуск приятелката му намира чанта с пари, която би решила проблемите, но Рахим решава да ги върне. Превръща се в герой, от което произтичат интересни събития и обрати. ГЕРОЙ засяга много теми, включително за ролята на социалните медии в живота ни.

Отличеният с награда за женска роля в Кан за актрисата Ренате Рейнсве НАЙ-ЛОШАТА ЛИЧНОСТ НА СВЕТА (THE WORST PERSON IN THE WORLD) на Йоахим Трир също е предложение на "Киномания". В центъра на сюжета е Джули, млада жена в началото на 30-те, която изживява екзистенциална криза, лутайки се между кариерата си и романтичните си избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови