Нобеловата награда за литература се завръща

OffNews 10 октомври 2019 в 11:26 2381 0

Снимка Pixabay

Нобеловата награда за литература ще бъде обявена малко по-късно днес.

Тази година призът ще бъде присъден на двама носители, тъй като наградата не е присъждана 2018 г. заради скандал за сексуално посегателство, свързан със съпруга на един от членовете на академията.

Според Би Би Си сред номинираните са канадката Маргарет Атууд (автор на "Приказката на слугинята"), канадката Ан Карсън и руската романистка Людмила Улицка.

След скандала от 2018 Жан-Пол Арно - съпруг на члена на Академията Катарина Фростенсон, бе осъден на две години затвор. Фростенсон се оттегли от участието си в журито.

Как се печели Нобелова награда за литература?

Алфред Нобел оставя завещание, в което, наградата се присъжда на автора, който се смята, че е написал „най-забележителното произведение в идеална посока“.

Постоянният секретар на Шведската академия Сара Даниус заяви: "Нобеловата награда за литература се присъжда на някой, който е свършил изключителна работа в идеалистична посока, която добавя най-голяма полза за човечеството. Като националността не е от значение."

Победителят се определя от членове на Шведската академия, но процесът на вземане на решения се пази в тайна цели 50 години.

Членът на академията Андерс Олсон заяви, че тази година са търсили по-разнообразен списък, като се отдалечават от по-„ориентираната към мъжете“ и „евроцентричната перспектива на литературата“.

Сред предишните победители на престижната награда са Боб Дилън (2016), Алис Мунро (2013), Орхан Памук (2006), Тони Морисън (2003) и Габриел Гарсия Маркес (1982).

Писателят, на когото се присъди наградата, получава девет милиона шведски крони (740 000 британски лири), както и медал и грамота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови