"Нямаме пари да се грижим за сградите паметници на културата"

ОFFNews 19 юни 2015 в 13:46 4079 5

Вежди Рашидов.

Министерството на културата няма достатъчно пари и съответно възможности, за да се грижи за всички сгради паметници на културата, призна Вежди Рашидов по време на парламентарен контрол след зададен въпрос от депутата Вили Лилков.

Лилков се поинтересува каква е точната бройка на оценените като паметници на културата сгради в България, какви мерки се вземат за опазването им и защо на всички е видно, че редица ценни постройки на частници в София и в страната са оставени да се саморазрушат, за да може на тяхно място да се издигне чисто нова сграда.

Той също така подчерта, че регистърът на сградите паметници на културата е недостъпен и поиска да знае кога това ще се промени.

Общо обектите под защитата на закона в България са 19 438, стана ясно от думите на министъра. В последните години постройките с отменен културен статут са 299. За последните 3 години изготвените констативни протоколи за нарушения са 56 а за 2015 г. - 15. От тях се е стигнало до 4 наказателни постановления със санкции са собствениците, които не са полагали грижи за сградите.

Рашидов даде пример със собствениците на "Захарна фабрика", които многократно са били глобявани, но ефектът е бил нулев. Според него "може би трябва по-здрава тояга". Друг пример, изтъкнат като проблемен, беше къщата на Яворов, която също е собственост на частник, който не я поддържа.

Министърът призна, че е наясно с практиката сгради паметници на културата да бъдат занемарявани до момента, в който паднат или вече са толкова компрометирани, че да не могат да бъдат възстановени и се бутат, за да се построи хубава стъклена сграда.

Според него двата главни проблема са липсата на пари в МК и безстопанствеността на собствениците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!