МК ще проверява случая с къщата на "Джеймс Баучер"

ОFFNews 17 юни 2015 в 21:06 4616 1

По искане на Йорданка Фандъкова днес министърът на културата Вежди Рашидов разпореди незабавна проверка на документацията за сградата на бул. „Джеймс Баучер” № 24 в Софи, съобщиха от Министерството на културата.

От предоставените от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) документи се установява, че сградата е била декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата през 1983 година. През 1993 година на сградата е предоставена предварителна категория „за сведение” - най-ниската категория за културната и научна стойност на един паметник на културата.

През месец май 2008 година е подадена молба от собствениците с искане за отписване на сградата от регистъра на паметниците на културата. През юли 2008 година искането е разгледано на Експертен съвет на тогавашния Национален институт за паметниците на културата. Експертният съвет констатира, че градоустройствената среда на паметника на културата е нарушена с изграждането на нови пететажни кооперации.

В сградата са извършвани и неколкократни преустройства, с което е загубена автентичността на плановата структура. Въз основа на извършената окончателна комплексна оценка е установено, че сградата не притежава индивидуална културно-историческа стойност. По тази причина Експертният съвет е взел решение за отписване на сградата на бул. „Джеймс Баучер” № 24 от списъка на паметниците на културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!