НДК има ново ръководство

Искра Ангелова 06 февруари 2024 в 15:48 5980 0

Андрияна Петкова, новият директор на НДК

Снимка Министерство на културата

Андрияна Петкова, новият директор на НДК

Националният дворец на културата (НДК) има ново ръководство, съобщиха от Министерството на културата. Досегашният директор Пени Раева беше атакувана от културните среди, защото дефакто унищожи театър "Азарян" и под нейно ръководство Дворецът не смогваше да покрива огромните си енергийни разходи. Това обаче се оказва траен проблем на мастодонта, строен по време на социализма, защото той не може да бъде отоплен и осветен подобаващо, без да фалира.

Реално, за да съществуват културни пространства и събития в т.нар. "Дворец на културата", той трябва да извършва и друг вид търговска дейност. Именно по този повод бе обвиняван покойният (дългогодишен) негов директор Христо Друмев (подлезите и част от фоайетата на Двореца по негово време бяха отдадени под наем на търговци на всевъзможни стоки.) Истината е, че разходите на огромната сграда са в пъти по-големи от приходите, които което и да било културно произведение, фестивал или събитие може да й донесе.

НДК живна под ръководството на Мирослав Боршош, който успя да привлече в екипа си големи имена, да създаде клуб "Перото" и театър "Азарян" и да вдигне шум около Двореца. Съмнения за корупция в особено големи размери около проведения ремонт на НДК и градинката му тогава обаче сложиха сянка върху неговото управление. Макар всички обвинения към него да паднаха в съда и той да беше оправдан на две инстанции, делото отново беше върнато за разглеждане от ВКС през 2022 г.

Който и да застане начело на НДК обаче, видно е, че липсата на специален статут на огромната сграда и на специална държавна грижа към Двореца кара ръководителите му да търсят обезпечение на огромните разходи чрез отдаване на мястото под наем на всякакви търговци - площи от Двореца са били ресторанти, клубове и дискотеки, което е проблематично, защото измества основната функция на мястото, а именно - да приюти и създава културни продукти, които да се състоят на негов терен.

Министерство на културата писа, че след проведените конкурси за трима представители на държавата и двама независими членове на Съвета на директорите на НДК, в Търговския регистър са били вписани имената на Андрияна Петкова, Десислав Данов и Нина Найденова като представители на държавата. Предишната седмица като независими членове на управителния орган са били вписани имената на Иванка Веселинова и Надя Миронова.

На първото си заседание членовете на новото ръководство на НДК са избрали Андрияна Петкова за изпълнителен директор, а Иванка Веселинова за председател на Съвета на директорите.

Досегашното ръководство на НДК беше назначено през октомври 2021 г., когато на власт беше второто служебно правителство с премиер Стефан Янев и министър на културата Велислав Минеков. Андрияна Петкова заема мястото на Пени Раева.

Андрияна Петкова е завършила "Маркетинг и мениджмънт" в УНСС. В продължение на 14 години е била издател на собствено списание за дизайн. Заедно с това е организирала над 30 самостоятелни изложби на съвременно българско изкуство из цял свят, а по същото време е инициирала и наградите "Славяна" за цялостно творчество в живописта под егидата на президента. В продължение на 12 години е била бизнесдама, а през 2020 г. създава първата стрийминг платформа за сценични изкуства - 7Arts.bg, в която има достъп до театрални, оперни, кино, фолклорни и балетни заглавия.

От министерството дават заявка, че новото ръководство ще работи "активно за развитието на НДК и обновяването на стратегията за превръщането му в средище за културни, социални и образователни дейности чрез осигуряване на широк достъп".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!