Всички обвинения към Мирослав Боршош за НДК паднаха в съда

OFFNews 31 март 2021 в 16:44 3005 0

Бившият управител на Националния дворец на културата Мирослав Боршош е невинен, реши Софийският градски съд по делото за управлението на НДК. Той бе оправдан по всички обвинения - за разпореждане с 3 млн. лв. не по предназначение във връзка с подготовката на България за председателството на Съвета на Европейския съюз, безстопанственост и за сключване на неизгодни сделки.

СРС отхвърли и исковете на НДК и на държавата. "Изследването на това обвинение беше загуба на време, още изначалното обвинение беше несъстоятелно", обяви съдия Стефан Милев. Според него и в останалите обвинения има значителни пропуски и разминавания.

Другият подсъдим по делото - бившият председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев, бе признат за виновен и осъден условно. Той е обвинен, че е принудил свои подчинени да подпишат протокол за обществена поръчка, в който да занижат оценка на един от участниците и да завишат на друг.

Присъдите подлежат на обжалване.

Процесът се точи 4 г. Боршош поиска от съда да бъде оправдан и определи обвиненията като "несъстоятелни и неаргументирани, базиращи се на анонимни доноси". Пред съда той обяви, че се гордее с постигнатото начело на двореца. "Тези години не бяха леки за мен, особено за човек, който е бил изцяло отдаден на работата си, и който я и изпълнявал на най-високо професионално ниво. Не трудностите са големият ми проблем. Напротив. Спазвал съм стриктно закона и съм осъзнавал важността да ръководя най-голямата културна структура в България. Успяхме да създадем много нови програми и формати. Това доведе до годишни печалби от над 2.5 млн. лв. допълнителни приходи", каза Боршош.

Оправдателна присъда поиска и Валентин Кръстев. 

Процесът срещу двамата тръгна от втория път, след като съдия докладчикът Стефан Милев веднъж върна обвинителния акт на прокуратурата заради неясноти, които пречели на двамата подсъдими да разберат за какво са дадени на съд.

Разпитани бяха десетки свидетели, сред които и няколко министри с отношение към европредседателството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews