100 творци застанаха зад декларация за спасяване на Театър Азарян

Венци Мицов 07 април 2022 в 11:23 2146 1

111 творци подписаха декларация на фондация "Азарян", в която се настоява за спасяване на театъра в Националния дворец на културата.

Театър Азарян е открит през 2015 година. Това се случва по времето, в което директор на НДК е настоящият заместник-кмет на София с ресор "култура и образование" Мирослав Боршош. Откриването е в памет на режисьора и педагог проф. Крикор Азарян по повод на 81-годишнината от неговото рождение.

Откриването става с постановката "Чайка" на Чехов под режисурата на Явор Гърдев.

През 2021 година, в мандата на служебния кабинет на Стефан Янев, министърът на културата Велислав Минеков отваря темата за НДК и заявява, че на практика Националният дворец на културата е пред фалит.

По това време е назначен нов директор на двореца - Пени Радева. От фондация "Азарян" твърдят, че имено Радева се е заела да "да се разправи с всички културни обекти на територията на този държавен институт, в това число и с Театър" Азарян", както се казва в декларацията на едноименната фондация. "Изнасят се тенденциозно изопачени данни за финансовите загуби от театралната дейност", се казва в декларацията.

От фондация "Азарян" обясняват какъв е принципът на функциониране на театър "Азарян". Според декларацията театърът е отворена сцена, която функционира в няколко насоки:

- копродукции на театрални проекти, спечелили финансова подкрепа по различни програми на Министерство на културата, Национален фонд „Култура“, Столична община;

- гостуване на спектакли от програмите на извънстолични театри с предоставяне на конкретна сума.

От 2017 НДК не е продуцирал собствени театрални проекти, допълват от фондацията.

"Уважаеми господа министри и народни представители, отправяме към Вас молба да вземете най-добрите решения, с които да защитите не само Театър "Азарян", но и паметта и честта на един голям творец, дал извънредно много на българското общество и да предотвратите извършването на подобни недостойни действия и в бъдеще", пише в декларацията, изпратена до председателя на комисията по култура в НС Тошко Йорданов, председателят на комисията по бюджет и финанси в НС Любомир Каримански и до всички 240 народни представители в Народното събрание.

Копие от декларацията е изпратено до президента Румен Радев, министъра на културата Атанас Атанасов и министъра на финансите Асен Василев.

Декларацията е подписана от 111 творци, сред които личат имената на режисьора Александър Морфов, Цветана Манева, Мариус Куркински, Стефан Вълдобрев, Галин Стоев, Камен Донев.

Сред подписалите декларацията е и бившият президент на България Петър Стоянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

07.04 2022 в 11:40

....има леки нюанси,обикновено фондациите финансират проекти(те се създават заради това),а не за да бъдат финансирани от държавата...така че,театъра е хубаво да си остане,но да не товари излишно и без това достатъчно окраденото НДК......