Наградите Гоя отдадоха почит на Карлос Саура, Жулиет Бинош бе отличена със специална награда

OFFNews 14 февруари 2023 в 11:55 3346 0

Juliette Binoche

Снимка Getty Images

Juliette Binoche

Цветът на испанското кино отдаде почит към паметта на режисьора Карлос Саура, който почина в петък на 91 години. Това се случи на церемонията за наградите "Гоя" - испанският еквивалент на наградите "Оскар", съобщи АФП.

Карлос Саура бе един от "най-плодовитите и фундаментални кинематографисти в историята на испанското кино", казаха от "Гоя" при откриването на церемонията, проведена в Севиля, в южната част на Испания.

Режисьорът бе удостоен с почетна награда "Гоя", която бе връчена на две от децата му - Анна и Антонио, и на вдовицата му, актрисата Еулалия Рамон. Тя прочете речта, която Саура бил подготвил за церемонията, в която благодари на всички, които го съпътствали в невероятната работа по заснемането на филми.

Френската актриса Жулиет Бинош получи специална награда на церемонията по връчването на испанските кино награди „Гоя“. Отличието съществува едва от две години. През 2022 г. с него бе отличена австралийската актриса Кейт Бланшет.

Актрисата е носителка на „Оскар“ от 1996 г. за ролята си в „Английският пациент“ на Антъни Мингел, на награда „Сезар“, както и на БАФТА. Бинош играе от 40 години. Познаваме я с ролите й от филми като „Непосилната лекота на битието“, „Любовниците на моста“ и "Шоколад.

Искате да знаете повече?

Карлос Саура, автор на петдесет филма, почина в петък в дома си в района на Мадрид.
Роден на 4 януари 1932 г. в Уеска, автономен регион Арагон, в семейство на артисти, Карлос саура се смята за една от основополагащите фигури в испанското кино заедно с Луис Бунюел и Педро Алмодовар. Създал петдесет филма през 65-годишната си кариера, той е носител на множество филмови отличия - "Сребърна мечка" от кинофестивала в Берлин през 1966 г. и наградата на журито в Кан през 1974 г.
Последният му филм "Las paredes hablan" излезе в началото на февруари в Испания, "доказателство за неговата неуморна работа и обичта му към тази работа до последния миг", посочват от Испанската академия за кинематографично изкуство и наука.

Тазгодишното 37-о издание на наградите "Гоя" увенча една плодотворна година за испанското кино, което бе отличено със "Златна мечка" на Берлинале за "Алкарас", вторият филм на кинорежисьорката Карла Симон, на 37 г.

Испанските филмови отличия "Гоя" носят името на испанския художник Франсиско Гоя. Връчват се от 1987 г. от Испанската академия за кинематографично изкуство и наука. Наградата представлява бронзов бюст на Гоя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков