МК връща охраната на Шипка

ОFFNews 05 февруари 2015 в 20:55 6831 1

Паметникът на Шипка.

Снимка Wikimedia.

Паметникът на Шипка.

Министерството на културата обяви, че е поискало от МВР постоянно полицейско присъствие около паметника и музея на Шипка, след като се очакваше полицейската охрана от обектите да бъде махната на 31 март.

На 20 август 2014 г. се разбра, че МВР ще охранява паметника и музея на Шипка, НИМ и Националния музеен комплекс до края на март тази година.

Сега, за да не се случи това, Вежди Рашидов е помолил министъра на вътрешните работи да осигури постоянна полицейска охрана на трите обекта, която ще продължи и след 31 март. 

От МК изтъкват, че в музея на връх Шипка има безценни експонати от Руско-турската война от 1877- 1878 г., довела до Освобождението на страната ни, в това число - и на експонираните на открито батареи с оръдия, датиращи от Освободителната война.

Въпреки това той стана жертва на кражба, при която бяха отмъкнати джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 ордени и медали

От МВР - Казанлък тогава уточниха, че кражбата е станала в периода между 28 февруари до 11 август 2014 г., но полицията узнала за нея чак на 11 август, като СОТ-ът, който е инсталиран, не е проработил.

Тогава за охраната на паметника бяха ангажирани двама полицаи, един пазач и СОТ.

Идеята за голям паметник, увековечаващ подвига на българските опълченци и руските воини, участвали в решителния епизод от Руско-турската война, се заражда още през 1879 г., но осъществяването й се забавя. Благодарение на усилията на Министерство на войната, на Комитета за въздигане на Паметник на свободата и с доброволната лепта на хиляди граждани, институции и организации половин век по-късно величественият монумент е факт. Паметникът на свободата на Шипка е открит и осветен на 29 август 1934 г., той е издигнат по проект на арх. Атанас Донков, арх. Данчов и скулптора Александър Андреев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови