Обраха паметника на Шипка дни преди честването на героичната епопея

OFFNews 12 август 2014 в 16:22 9991 10

Снимка shipka.gb.government.bg

От експозиционна витрина на паметника на връх Шипка са откраднати джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 ордени и медали.

От МВР - Казанлък уточняват, че кражбата е станала в периода от 28 февруари до 11 август, но полицията узнала за нея чак вчера.

Експозицията се охранява със СОТ, там има пет витрини, посегнато е на една и там СОТ-ът не е проработил. Процент, вероятно, едно на хиляда е да не проработи охранителната система. От 10 години в Паметника не са ставали кражби, твърди пред агенция "Фокус" директорът на НПМ „Шипка – Бузлуджа” Данчо Данчев.

Експозициите в Паметника и външният му периметър и към момента се охраняват от двама полицаи, един пазач и СОТ, каза Данчев.

На 8 август министърът на културата в служебното правителство Мартин Иванов изпрати писмо до министъра на вътрешните работи с предложение за сформиране на междуведомствена работна група за решаване на проблемите, свързани с осигуряваната досега от МВР охрана на обекти от национално значение в сферата на културата, в това число и паметника на връх Шипка.

Предложението на Иванов беше провокирано от факта, че паметникът на връх Шипка може да остане без полицейска охрана заради промени в Закона за МВР.

Според новите разпоредби МВР няма да покрива разходите за охрана на паметника, тъй като Шипка не е стратегически обект.

След броени дни - на 23 август, е честването на 137 години от Шипченската епопея, което ще мине под знака и на 80-годишнината от издигането на паметника в чест на загиналите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!