Министерството на културата дава пари, за да не вали в Националната библиотека

OFFNews 07 февруари 2017 в 18:18 4926 0

Снимка Невена Илиева / OFFNews

Комисия от Министерството на културата направи оглед на пораженията върху покрива на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, предизвикани от тежкия сняг и лед.

При срутването късно в петък пропаднаха части от стъклата на покрива на една от читалните и раниха читател.

С разпореждане на служебния министър на културата Рашко Младенов е свикана спешна комисия, която да огледа щетите и да даде предписания.

Министерството ще осигури средства за незабавно отстраняване на щетите. За целта ще бъдат използвани и средства от застраховката на сградата, информират от пресцентъра на МК.

Целият покрив на Националната библиотека се нуждае от основен ремонт, който трябва да бъде извършен след края на зимата.

През уикенда продължиха да падат парчета от армираното стъкло, което странно защо е оставено да стои там - вероятно при ремонт след градушката през 2014 г., каза пред OFFNews.bg директорът на библиотеката доц. Красимира Александрова.

Натрошено армирано стъкло, върху което е поставена поликарбонатната плоскост - това, на което се натъкнахме, за мен е необяснимо. Видяхме го едва след като се случи аварията. Никой от нас не е подозирал, че е оставено по този начин всичко. През уикенда продължиха да падат парчета от това армирано стъкло. Доколкото е възможно, със собствени сили и средства, обезопасихме отворите, за да не вали дъжд в читалнята, защото вече става опасно и за книгите, освен за хората, заяви доц. Александрова.

Зоната за периодични издания е изолирана. От утре Четвърта читалня ще работи отново, като някои от местата ще бъдат изолирани, за да бъдем спокойни за сигурността на нашите читатели, съобщи директорът на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови