Протече таванът на Националния етнографски музей (снимки)

OFFNews 04 февруари 2017 в 14:47 5343 0

Протече таванът на Националния етнографски музей

В деня, в който се срути таванът на Националната библиотека е притекъл и покривът на Национални ентографски музей, съобщиха от управата на музея. 

Снеготопенето на покрива на занемареното източно крило на Царския дворец причини течове в две от експозиционните зали на втория етаж, както и в две от наскоро обновените със собствени средства на ИЕФЕМ зали на първия етаж.

Покривът е протекъл час преди откриването на изложбата „Различната България“. Музейният екип, заедно с директора на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей доц. Петко Христов, опитали с подръчни средства да минимализират щетите. Те поставили кофи, гъби и винили от минали изложби по пода.

Директорът на института съобщи, че в понеделник ръководството ще установи причината за течовете в четирите зали на музея, ще информира медиите за наличните поражения и за това какви мерки ще бъдат взети. 

Точно преди пет години, през февруари 2012 г., приключи основния ремонт на западното крило на Двореца – мястото на Националната художествена галерия, в който бяха вложени 3 625 196 лв. по оперативната програма "Регионално развитие". Източното крило на Националния етнографски музей не е било включено в проекта. То не е ремонтирано от построяването на Царския дворец преди повече от 120 години, уточняват от музея.

Тъй като сградата е собственост на Министерски съвет, институтът няма възможност да кандидатства за основен ремонт по проект, а бюджетът на БАН е крайно недостатъчен за тази цел.

Въпреки вчерашния инцидент, изложбата е била открита и на нея са присъствали повече от 250 гости. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови