Местят одумваните пейки при ЦУМ, но не се знае къде

Калоян Константинов 17 февруари 2016 в 17:55 10101 4

Между Сердика и ЦУМ вече има нови пейки, които предизвикаха разностранни мнения. Снимка: OFFNews / Калоян Константинов

"Пейките са само временно позиционирани в основата на колоните на ЦУМ до окончателното завършване на площадното пространство", това отговориха от Министерството на културата на запитването на OFFNews относно новите места за сядане, които бяха поставени между Ларгото и сградата.

Засега обаче все още не е ясно къде ще бъдат сложени, но със сигурност ще се намират някъде в този район. От ведомството обясняват, че пейките са изработени от полимербетон, който с времето ще потъмнее.

"Те са част от цялостното обемно-пространствено оформяне на Ларгото, което включва пространството пред Президентството, пространството между ЦУМ, Народното събрание и Министерския съвет и пространството с разкритата археология към бул. „ Мария Луиза”. Първите две - първи и втори етап, са предадени преди 4 години. Сега се довършва третият етап и пространството около купола над археологичното ниво. Всички елементи на площадното пространство са обвързани в едно неразривно цяло и са подчинени на функцията на площада като зона за социални контакти с достъп и до археологичното ниво на Сердика", допълват от МК.

Новината вчера предизвика остри подигравки в социалните мрежи, както и неодобрението на минувачите при Ларгото.

Най-честите критики гласяха, че пейките са грозни, цветът и формата им не подхождат на заобикалящата ги среда, ръждивите планки по крачетата им са грозни, няма да бъдат удобни. 

Вместо това много хора предложиха на тяхно място да бъдат сложени пейки от дърво и метал, каквито имаше преди започването на ремонта при Ларгото и заобикалящата го настилка, които освен че ще са по-удобни, и ще отиват повече визуално.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews