''Lamento/Прекъсната молитва'' за струнен оркестър от Венци Мицов с премиера в сряда

Творбата е посветена на жертвите на войната на Путин в Украйна

OFFNews 29 август 2022 в 10:24 2240 0

Венци Мицов

Снимка Венци Мицов

Венци Мицов

На 31 август от 19:00 ч. в градската концертна зала във Враца ще се състои премиерата на произведението на нашия колега Венци Мицов ''Lamento/Прекъсната молитва'' за струнен оркестър.

''Ламенто/Прекъсната молитва'' носи посвещение към невинните жертви на войната, която Путин води спрямо суверенна и независима Украйна.

Ето какво казва авторът за своята творба:

"Това е творба за струнен оркестър, посветена на жертвите от една война, водена от Путин спрямо суверенна и независима Украйна.

Това е молитва, която не може да достигне до небето, защото небето е покрито с бомби. Това е музика, която не може да развие себе си, защото смъртта стои на пътя ѝ. „Lamento/Прекъсната молитва“ следва своята Via Dolorosa от страданието до отчаянието и постепенно умира в сподавените последни удари на човешкото сърце. С „Lamento/Прекъсната молитва“ авторът отдава почит на невинните жертви на една война, за която няма никакво оправдание. В края на произведението звучи средновековната секвенция „Dies irae“ („Ден на гнева“, средновековна секвенция на Тома от Челано, разказваща за Страшния съд).

Само че този ден на Страшния съд не е страшен. А скръбен и самотен – като изчезващ звук на цигулка, която всеки момент ще бъде посрещната от куршум или бомба."

Произведението ще прозвучи като част от концерт от цикъла на Симфониета Враца "Класика и съвремие".

Д-р Венцислав (Венци) Мицов съвместява работата в сайта OFFNews.bg и работата като университетски преподавател във Факултет по изкуствата, катедра "Музика" в Югозападния университет в Благоевград. Завършил е СМУ "Л. Пипков" в София, специалност "пиано" в класа на Красимир Карадимчев, учи композиция в Българска държавна консерватория при професор Александър Танев. Защитава докторантура, посветена на контракултурните музикални публики по време на прехода в България.

Автор е на симфонична, камерна, филмова музика, както и на музика за реклами. Композира и поп и рок песни за различни изпълнители.

Освен премиерата на "Ламенто" в програмата са включени още два клавирни концерта от Волфганг Амадеус Моцарт, които ще бъдат изпълнени от младата южнокорейска пианистка Джунгхуа Ли, която концертира в цял свят, победител в конкурса „Seoul arts competitions“, завършила с отличие Консерватория Пибоди, Университет Джон Хопкинс – Балтимор, САЩ.

Диригент ще бъде доцент Христо Павлов.

Ексклузивно в деня след премиерата ще можете да гледате "Lamento/Прекъсната молитва" във видеоканала на OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови