Културни дейци на протест: Народ без култура е народ без бъдеще

OFFNews 06 декември 2023 в 13:55 3503 2

Протестът

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Протести се проведоха в цялата страна

Десетки културни дейци - актьори, режисьори, музиканти и др. - излязоха на протест пред Министерството на културата срещу заложения нисък бюджет за култура за 2024 г. и с искане за справедливо заплащане в сектора.

Протестиращите излязоха на пътното платно и затвориха бул. "Александър Стамболийски".

Протестът беше под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще", а дошлите културни дейци носеха плакати с надписи: "Ние сме тук! Нас ни има!", "Подигравка с българските музиканти!", "Спрете геноцида на българските музиканти и танцьори!", "Стачка за достойни възнаграждения на служителите на Софийската филхармония" и др.

"Надявам се да не останем излъгани, исканията ни са в три големи групи – на първо място драстично увеличаване на бюджета за култура, законодателни промени и държавно съфинансиране общинските културни институти", заяви Станислав Почекански, който е председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, цитиран от бТВ. 

На място бе и председателят на Съюза на актьорите в България Христо Мутафчиев. 

"За първи път виждам толкова позитивна и градивна енергия, вълнувам се повече от получаването на награди. Министърът на културата не е в министерството, а е в Министерския съвет", каза той. 

Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева 

На последното заседание на парламентарната комисия по култура миналата седмица бюджетът за култура беше отхвърлен, припомни Мутафчиев, според когото това е знак, че депутатите са на страната на артистите.

"Резултатите от нашата работа се виждат след 10 години. Нашата работа е нещо, което е инвестиция в бъдещето, бъдещето на поколения наред", подчерта той, цитиран от БНР. 

Събралото се множеството се отправи на шествие към Народното събрание. Протестиращите настояват да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения; осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, и ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и фолклорни ансамбли и театри.

Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева

При културните дейци отидоха Тома Биков от ГЕРБ и Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" се срещнаха с представители на протестиращите. Като председател на Комисията по култура и медии Тома Биков предложи между първо и второ четене на бюджета да бъдат направени следните промени:

  • 28 млн. лв., които са заложени за проекти да бъдат прехвърлени за галерии, музеи и сценични изкуства. 
  • Рестрикциите, които са свързани с това не всички печалби да остават в самия културен институт, а при достигане на определени нива остатъкът да отива в Министерството на културата, да не бъдат определени със закон, а с решение на Министерски съвет

"Отдавна говорим, че 0,4% бюджет е престъпление срещу културата. В основата на националната ни сигурност са образованието и културата", заяви Ивайло Вълчев и допълни, че "театри и актьори няма да дойдат от чужбина, имаме наши".

Вълчев каза още, че ако исканията на сектора не бъдат изпълнени, при следващия протест той лично ще отвори вратата на Народното събрание на протестиращите, за да "питат когото трябва".

Протести се проведоха в цялата страна.

Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

1952

10.12 2023 в 00:09

Културни дейци... Останалите да не сме некултурни.

Дейци на културата, институции на културата...

400

1

демотиватор

06.12 2023 в 16:24

Що бре, имаме си ние култура- ей го Слави Тр., всеки го знае, заможен е, и обича си го народа- даже избори спечели едни неотдавна (ジ)
 
X

Да помогнем на украинските деца!