Кое е журито, избирало културните проекти за председателството

OFFNews 14 декември 2017 в 10:41 9377 0

Проф. Боян Биолчев

Бившият ректор на софийския университет проф. Боян Биолчев е председателствал журито, определило кои културни проекти да се финансират по време на българското председателство на ЕС.

В списъка са общо 11 души, двама от които са се отказали. Това са Красимира Величкова от Българския дарителски форум и Юрий Вълковски от фондация "Промяната". Величкова сподели пред OFFNews, само с един телефонен разговор се убедила, че конкурсът "намирисвал" от самото начало.

Много от кандидатите са отпадали по административни критерии - например защото срокът им за изпълнение е февруари-май, въпреки че периодът съвпада с европредседателството.

Има няколко случая, в които проекти са отпадали заради непредставена автобиография на някой от организаторите, при положение че при добро желание тя би могла да се поиска само с един телефонен разговор или имейл. Още по-куриозно са отрязани проекти, непредставили пълни автобиографии на артистите, на сцената. По всичко личи, че не е правен опит на кандидатите да бъде шанс да коригират този дребен пропуск, без значение дали проектите им са стойностни.

Общото впечатление е, че формалните критерии често са били по-водещи от творческите. Не става ясно защо проект с хубав замисъл и потенциал трябва да отпадне заради липсваща биография.

Прави впечатление и друга любимка формулировка на журито - на музикални проекти се отказва финансиране с мотива, че "са фокусирани основно върху авторска музика без да предвиждат музикална европейска интеграция". 

Вече писахме и причината, поради която от отказано финансиране на аниматора с "Оскар" Теодор Ушев. Неговата анимационна кино симфония е порязана в две изречения: 

"Проектът се свежда до популяризиране на една творческа личност. Авторът на проекта е и обект на проекта. Проектът не е одобрен за финансиране."

Освен професор Боян Биолчев, литератор и писател, в журито влизат още:

Аве Иванова - театрален критик

Албена Спасова - преподавател в Художествената академия

Велизар Соколов-Заки (дует "Авеню")

Даниела Боянова

Димитрина Кауфман - професор, изследовател на българска народна музика

Красимира Величкова - отказала се

Николай Поляков, режисьор

Пламен Тотев - литературовед, журналист, текстописец

Юрий Вълковски - отказал се

Асен Аврамов - композитор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови