Киносалоните с катастрофален спад от 74% през 2020

OFFNews 13 януари 2021 в 12:39 1892 0

Спадът на зрителите в киносалоните през 2020 година е катастрофален - 74 процента. През 2019 година в цяла България посетителите в кината са били 5 милиона и 16 хиляди, а през 2020-а е 1 милион и 337 хиляди. Драматичен е спадът и за българските филми. Това заяви пред Радио София Божидар Илиев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските киносалони.

Киносалоните продължават да очакват животоспасяващи действия от държавата, като вече надеждите са за каквато и да е помощ. Киното, особено в по-малките населени места, играе огромна роля за местната общност. Киносалоните играят важна роля за интеграция на населеното място, предпоставка са младите хора да не напускат населените места. Това е от решаващо значение в по-малките градове. Заедно с това в микроикономиката на даден град киното е точка, в която се концентрират различни други бизнеси. 

Все още няма резултат и от разговорите с Националния филмов център за подкрепа на киносалоните с български филми в тежката ситуация, посочи Илиев. За сравнение редица страни като Унгария, Полша и Чехия са реагирали с голямо количество национални продукти и техният пазар е бил възстановен до 70%. Същевременно в летните киносалони и спорадично появилите се поради пандемията автокина българските филми са се радвали на доста голям успех.

Божидар Илиев направи прогноза, че след преодоляването на пандемията ще има сериозен ръст на посещенията в киносалоните, тъй като всеки, който е бил ограничен да ползва тази услуга, както и всяка друга, ще има голямо желание да се възползва от нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews