"Каквато ти ме искаш" на Теди Москов с "Икар" за най-добър спектакъл

OFFNews Последна промяна на 28 март 2015 в 02:49 7763 0

Теди Москов.

Снимка БГНЕС

Теди Москов.

"Каквато ти ме искаш" на Теди Москов получи "Икар" за най-добър спектакъл на тазгодишните награди на Съюза на артистите в България, които се проведоха на 27 март, в Световния ден на театъра.

Представлението от Пирандело също така бе отличено и в категорията за сценографската среда - за декорите на Чавдар Гюзелев, костюмите на Свила Величкова и видеото на Иван Москов.

"Икар" за режисура получи Марий Росен за работата си по "Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени" от Пол Зиндел на Центъра за неформално образование и културна дейност "Алос".

Играещата в постановката на Марий Росен - Ана Вълчанова, пък бе удостоена с приза за водеща женска роля.

Наградата за най-добра мъжка роля получи Марин Янев за играта си във "Вятърът в тополите" от Жерал Сиблера на Владимир Люцканов в Младежкия театър "Николай Бинев".

"Това не е награда за ценз, а за роля, което ме прави особено щастлив. Огромно благодаря на зрителите, защото са част от онова, което вършим! Вярвам, че те имат нужда от нас и ние от тях. Вярвам в това, защото вярата винаги върви преди човека", заяви нпри получаването на статуетката Янев, цитиран от БГНЕС.

За поддържаща женска роля беше отличена Елена Телбис, а "Икар" за поддържаща мъжка роля получи Юлиан Вергов за ролята си в "Солунските съзаклятници". Наградата за дебют отнесе Кристияна Ценкова.

Никола Анастасов с "Икар" за изключителен принос към българската сцена.

Голямата награда за изключителен принос към българската сцена бе присъдена на Никола Анастасов.

"Ами това е! Най-старата мечта на човека е да лети. Колко близко съм вече до нея", коментира Анастасов.

С наградата "Икар" за чест и достойнство, която се определя от председателя на Съюза Христо Мутафчиев, бе удостоен актьорът Стефан Илиев, активен участник в мисията "Икар".

"Мадам Мишима" на Елена Алексиева бе определен за най-добър драматургичен текст, а книгата "Фобии и утопии" на Ана Топалджикова взе отличие за най-добра критика.

Статуетка за Индивидуално постижение в кукленото изкуство получи Силва Бъчварова за работата си по "Принцесата и скъсаните обувки".

"Страх" на Държавния куклен театър в Стара Загора взе два "Икар"а - за най-добър куклен спектакъл и за майсторско техническо осъществяване.

Кукленият театър във Видин и Театър 199 спечелиха наградата на Министерството на културата за най-успешен театрален сезон, предаде БГНЕС.

Статуетка за най-добър съвременен танц и пърформанс получи Филип Миланов за "EXIT", а спектакълът "Траките" на ансамбъл "Чинари" грабна "Икар" за атракционно изкуство. За приноса си към развитието на цирка, дългогодишната педагогическа дейност и детския цирков спектакъл "Магнифия" Бойчо Костадинов взе наградата за цирково изкуство.

За "Златен глас" бе обявен Димитър Иванчев. Макар и да не е свикнал да се възприема като автор, статуетката за съвременна българска музика получи Васил Петров.

Като най-оригиналната авторска музика бяха отличени композициите на Христо Намлиев за "Антигона" в театър "София", за "Момо" в Младежки театър "Николай Бинев" и "Страх" в Държавен куклен театър Стара Загора.

"Икар" за сценография получиха Чавдар Гюзелев и Свила Величкова, а специалното отличие за ярка и въздействаща образност получи спектакълът "Мълчаливи предания" на Държавен куклен театър Варна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови