Прожекция на "Племето" и дискусия за живота на глухонемите у нас на 4 април

ОFFNews 27 март 2015 в 17:09 6965 0

Кадър от
Кадър от "Племето".

На 4 април от 18:00 часа в Дома на киното „тихото общество” ще има възможността да обсъди с чуващи зрители и гости действителността, в която живеят трудно чуващите в България и предизвикателствата, пред които се изправят всеки ден.

Повод за това дава ексклузивната прожекция на филма „Племето” - зашеметяващ дебют на украинския режисьор и сценарист Мирослав Слабошпицки, един от акцентите в програмата на тазгодишния фестивал.

„Племето” е брутален разказ за взаимоотношенията в пансион за подрастващи глухи, където действат жестоките природни закони, задвижени в ситуация на оцеляване. Актьорите са непрофесионалисти и пресъздават историята без думи, без диалог или дублаж, само с езика на жестовете.

Режисьорът предлага на зрителите завладяващо пътуване, което ги връща към нямото кино и разчитайки на визуалната грамотност и интуицията, им дава шанс да усетят силата на историята чрез езика на тялото и чрез емоциите. Превърнал се в абсолютен фестивален фаворит за 2014 година и определен като „свеж и революционен филм” на територията на съвременното кино, „Племето” е истинско предизвикателство за публиката. Филмът е удостоен с Голямата награда от Седмицата на критиката в Кан’14, носител на Европейската филмова награда за Откритие на 2014, както и на приза за най-добър сценарий от фестивала в Сан Пауло’14, за най-добър режисьор от МФФ Солун’14 и още 9 награди от различни филмови форуми по света.

Дискусията за предизвикателствата пред хората с увреден слух в нашето общество е повод да се представи и една благотворителна кампания на фондация „Заслушай се”, чиято цел е да се създаде модерен Национален център за жестови услуги в България. Центърът ще предоставя два основни вида жестов превод на представителите на тихата общност – онлайн чрез видеовръзка и чрез съдействие на място.

Гостите от „тихото общество” ще могат да закупят билети на преференциална цена от 4 лева на касата на Дома на киното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови