"Как да пишем страхотни истории" - наръчник с трикове и писателски тайни от експертите на Оксфорд

OFFNews 21 април 2017 в 09:17 6568 0

Създаването на истории и записването им може да изглежда лесно, докато не застанеш пред празния бял лист – както физически, така и пред екрана на някое модерно устройство. Нещо повече – разказването на истории е умение, от което професиите на бъдещето се нуждаят повече от всякога.

Това е умение, което не се учи в училище – там се усвоява създаването на текст в различни формати, подчинени на куп правила, свързани с процеса на обучение и опознаване на литературата и езика. Рядко остава време за насърчаване на детското въображение и развитие на оригинални, авторски идеи.

А колко по-забавно би било, ако - вместо да преразказват чуждите приключения, децата можеха да разкажат своите собствени – истински или измислени, или пък по малко и от двете. Децата обичат историите – разкази за това как са прекарали ваканциите, приказки, приключенски романи и пълни измислици. Всеки знае, че междучасията и игрите са пълни и много опашати разкази, родени от живото детско въображение.

На помощ в тази ситуация идва „Как да пишем страхотни истории“ (изд. "Софтпрес") - цветен, забавен и изключително полезен наръчник за всяко дете, което мечтае да стане писател или просто обича да разказва истории. Създаден от популярния британски писател Кристофър Едж с помощта на водещите експерти от Оксфорд, „Как да пишем страхотни истории“ разкрива топ трикове и писателски тайни.

Наръчникът може да бъде използван както в класната стая, така и у дома. С негова помощ децата ще тренират уменията си по писане и ще научат защо е важно първото изречение, как се изгражда сюжет, кои думи са подходящи за научнофантастични истории и как се образуват наречия.

„Как да пишем страхотни истории“ е от помощ и за учителите по български език. Книгата помага на децата да усвоят работата с различни видове речници; да подобрят лексикалния си запас; да разширят познанията си по граматика и синтаксис; да си изградят навици за писане и редактиране.

Особено ценни тук са десетките цитати от популярни произведения за деца и възрастни, които служат за пример и вдъхновение, защото, както казва Кристофър Едж:

„Ако вдъхновението ти е на свършване, четенето със сигурност ще помогне“.

Наръчникът е преведен от любимата на децата Юлия Спиридонова – Юлка, отличен с десетки награди писател, преводач, сценарист и популяризатор на приказките.

Може да разгледате част от книгата тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови