Йордан Кисьов получи националната награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора"

OFFNews 01 февруари 2021 в 14:19 2925 0

Снимка Съюз на българските художници

Йордан Кисьов е носителят на Националната награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора". Победителят беше обявен днес - на рождения ден на Майстора, от председателя на Съюза на българските художници Любен Генов, предаде БТА. 

Официална церемония се състоя пред галерията "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил.

"Тази награда ме задължава много да продължа по пътя си, независимо дали е прав, или крив. Всеки път има и криволичения, има разклонения, кръстовища и отбивки, но е ясен - той е напред, пък да става каквото ще", каза Кисьов след награждаването си.

Националната награда е учредена от Община Кюстендил, Министерството на културата и Съюза на българските художници.

Победителят получава статуетка, изработена от скулптура Кирил Матеев, 5000 лв. от община Кюстендил и 2000 лв. от Министерството на културата. За престижната награда бяха номинирани също Георги Лечев, Димитър Чолаков, Румен Гашаров и Румен Жеков. 

Наградата съществува от 1973 г. до края на 1980 г. след което е възстановена през 2012 г. Тя се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изминалата година. От 2013 г. отличени са Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов и Елица Тодорова.

По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. Днес беше открита изложбата на Елица Тодорова, която показа най-новите си творби.

По-късно днес участниците ще посетят къщата-музей "Владимир Димитров - Майстора" в село Шишковци и ще бъдат поднесени цветя пред паметника на художника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови