Изложба “Христо преди Кристо” в галерия “Лоранъ” в София

ОFFNews 30 октомври 2015 в 17:21 5127 1

Снимка Галерия „Лоранъ”.

Една от картините на Кристо.

В столичната галерия "Лоранъ" на ул. "Оборище" №16 откри изложбата с “Христо преди Кристо”, съдържаща 25 рисунки с молив и въглен и 8 маслени картини на най-известния съвременен български артист в света. 

Всичките 33 картини са от времето, когато прочутият в цял свят български художник е студент в София. След като го приемат в Художествената академия, по негови думи той заживява в дома на приятели на “мама и тати”. По онова време рисува всеки образ, който му се случва да наблюдава наоколо. Често скицира и своите домакини - “чичо Зарчо” и “леля Райна”, в различни непринудени пози, дори и по време на сън.

Христо рисува всеки образ, който му се случва да наблюдава наоколо: достолепния генерал, баба Фани, Вера, чичо Кинди, Влади Симеонов, все запомнящи се личности. А „чичо Зарчо” и „леля Райна”, както младият Христо нарича своите домакини, са уловени в различни непринудени пози, често и по време на сън. Етюдите, изпълнени с много топлина и чувство на близост, разкриват характерния авторски щрих на великолепния рисувач. По това време се ражда мечтата за свобода – в живота и в изкуството.

Галерия „Лоранъ”.

По-късно от дома на ул. “Велико Търново” 12 Христо Явашев отпътува за Прага, а оттам емигрира във Виена. Къщата на генерал Кацаров днес я няма, но е останала студентската картина за нея - “Интериор”.

Изложбата ни позволява да видим началните стъпки на този ярък артист, извървял пътя до световната сцена. Горди сме, че можем да представим творби на Христо Явашев – Кристо, създадени в България.

Галерията подготвя изложбата 2 години, като решава да не реставрира картините. Представя ги така, както са нарисувани от ръката на художника преди повече от шестдесет години.

Изложбата ще продължи до 19 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови