Изложба “Христо преди Кристо” в галерия “Лоранъ” в София

Последна промяна на 30 октомври 2015 в 17:21 3467 1

Снимка Галерия „Лоранъ”.

Една от картините на Кристо.

В столичната галерия "Лоранъ" на ул. "Оборище" №16 откри изложбата с “Христо преди Кристо”, съдържаща 25 рисунки с молив и въглен и 8 маслени картини на най-известния съвременен български артист в света. 

Всичките 33 картини са от времето, когато прочутият в цял свят български художник е студент в София. След като го приемат в Художествената академия, по негови думи той заживява в дома на приятели на “мама и тати”. По онова време рисува всеки образ, който му се случва да наблюдава наоколо. Често скицира и своите домакини - “чичо Зарчо” и “леля Райна”, в различни непринудени пози, дори и по време на сън.

Христо рисува всеки образ, който му се случва да наблюдава наоколо: достолепния генерал, баба Фани, Вера, чичо Кинди, Влади Симеонов, все запомнящи се личности. А „чичо Зарчо” и „леля Райна”, както младият Христо нарича своите домакини, са уловени в различни непринудени пози, често и по време на сън. Етюдите, изпълнени с много топлина и чувство на близост, разкриват характерния авторски щрих на великолепния рисувач. По това време се ражда мечтата за свобода – в живота и в изкуството.

Галерия „Лоранъ”.

По-късно от дома на ул. “Велико Търново” 12 Христо Явашев отпътува за Прага, а оттам емигрира във Виена. Къщата на генерал Кацаров днес я няма, но е останала студентската картина за нея - “Интериор”.

Изложбата ни позволява да видим началните стъпки на този ярък артист, извървял пътя до световната сцена. Горди сме, че можем да представим творби на Христо Явашев – Кристо, създадени в България.

Галерията подготвя изложбата 2 години, като решава да не реставрира картините. Представя ги така, както са нарисувани от ръката на художника преди повече от шестдесет години.

Изложбата ще продължи до 19 ноември.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.10 2015 в 18:31

Тоя ще го призная за такелажник, ако опакова тиквоций велики и останалите червени боклуци в найлонова торбичка и ги прати на майната им.