Изложба „Шаляпин - легендата на ХХ век” от 4 ноември в София

ОFFNews 28 октомври 2015 в 17:03 2709 0

Музея „Борис Христов”.

На 4 ноември от 18:30 часа в музея „Борис Христов” на ул. „Цар Самуил" №43 ще бъде представена изложбата „Шаляпин - легендата на ХХ век”.

В дома на Борис Христов се представят уникални материали от безценните фондове на руските музеи, съхранили паметта за колоса в оперното изкуство Борис Иванович Шаляпин. Фоторазказът в тази експозиция, посветена на световно известния артист преминава през коронните му роли, дългия низ от гастроли и звездни моменти на овации и признание.

Макар да не се е домогвал до награди и отличия, да не е страдал от честолюбие и тщестлавие, фотокамерата е регистрирала знакови моменти на официално отдадено му внимание: като Кавалер на Ордена на Почетния легион, или като „Първи народен артист на социалистическата република”. Поредица от портрети представят различни превъплощения на артиста в сценични образи, а словото на Шаляпин и за него, инкрустирано във фотографиите, допълва усещането на артиста за ролята и отговорността му при нейното пълноценно изграждане.

Изложбата „надниква” и в дома, и в репетиционната, и в гримьорната, и в ателието, където Шаляпин е обичал да извайва скулптури и да рисува, „улавя го” замечтан и на любимото му кресло. Запечатани са мигове на отдръпване от сцената, на умора и на отмора, на вдъхновение и носталгичност. А понякога самото слово на Шаляпин става повод за илюстриране със съответното изображение. Така например негов автопортрет с молив влиза в хармония с парадоксалното му питане: „Нима умът - това е умението да виждаш всичко в лоша светлина, а глупостта - да виждаш в по-добра?”

През 1934 година българските почитатели са имали щастието да видят Шаляпин на българска сцена в пет спектакъла на „Княз Игор” и на „Борис Годунов” - знаменателно събитие, което също чрез фотографии заема място в изложбата. Извън нея остават легендарните бохемски срещи на артиста с хор „Гусла” и с обикновени почитатели в някогашната „Широката механа” - едно от култувите места на стара София, където Шаляпин се е чувствал като в „спектакъл след спектакъла”.

Към широката панорама на изложбата със специално преведени текстове на български се добавя и един малък скъпоценен експонат - притежание на Музея „Борис Христов”: фотопортрет на Шаляпин в роля и с автограф, даден за негов почитател по време на гастрола в София през 1934 г..

На откриването на изложбата ще бъде представен и филм, пресъздаващ атмосферата на Москва от времето на Шаляпин. В него ще прозвучат спомените на един от синовете на Шаляпин - актьорът Фьодор Фьодорович Шаляпин, както и гласът на великия оперен артист.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови