Американската социална революция от 70-те с изложба в София

ОFFNews 29 октомври 2015 в 18:50 4107 0

Снимка Бил Оуенс

Фотография от предстоящата изложба.

На 30 ноември от 18:30 часа във "VIVACOM Art Hall", на ул. "Гурко" №4, ще бъде открита самостоятелната изложба на фотографа Бил Оуенс “Suburbia, now and then” ("Предградия, сега и тогава").

Най-известният фотограф-документалист на социалната революция от 70-те години на миналия век ще дойде лично за откриването на изложбата си в София, която ще представи 40 черно-бели и цветни снимки, запечатали замогването на средната класа в САЩ и възходът на предградията.

Самият Оуенс ще изнесе лекция по фотография на 1 декември от 18:30 часа отново във "VIVACOM Art Hall". Изложбата ще продължи до 10 януари 2016, а неин куратор ще е Клаудиа Занфи от “Bill Owens Archive Milano”.

След изключителния успех на изложбите на Хари Бенсън, Бен Ритър, Раян Макгинли, Кели Сена и Майкъл Хюи платформата “Майстори на фотографията” продължава със самостоятелна изложба на Бил Оуенс в София.

Фотография от предстоящата изложба. Снимка: Бил Оуенс.

Чрез творбите си Оуенс ни показва един социален феномен с безспорно влияние в икономически и културен план, на който е станал свидетел, а именно зараждането на средната класа в Америка. Фотографът ни пренася в едно от големите преселения в американската история, започнало през годините непосредствено след края на Втората световна война.

През 1968 г. Бил Оуенс работи като фотограф в малък калифорнийски вестник. Там той осъзнава, че е свидетел на нещо специално, и започва да го фотографира. Запечатва лика на хората - участниците в миграцията, които напълно в духа на Америка купуват не само къщи, но и мечти за по-добър живот.

Серията „Suburbia” ("Предградие") е издадена на книга през 1973 г. и мигновено се превръща в класика. Причината за това е, че Оуенс уважава чувството на освобождение, представено от пристигащите там. „Долавям духа на свободата в предградията…”, цитира той един от героите си.

Фотография от предстоящата изложба. Снимка: Бил Оуенс.

Бил Оуенс (76) е американски фотограф, фотожурналист и редактор, който работи в сферата на документалната фотография.

Оуенс е носител на Guggenheim fellowship – награда, която се присъжда за изключителни творчески способности в областта на изкуството. Освен това признание той е удостоен и два пъти с престижната награда NEA Grants.
Влиянието му през 70-те е огромно, най-вече в черно-бяла портретна и документална фотография. Негови творби са притежание на колекциите на различни световни музеи, като: MoMA, Berkeley Art Museum, Los Angeles County Museum of Art, San Francisco Museum of Modern Art, Los Angeles Museum of Contemporary Art, San Jose Museum of Art, Getty Museum, Лос Анджелис.

Фотография от предстоящата изложба. Снимка: Бил Оуенс.

Събитието е петата изложба от платформата “Майстори на фотографията” и се осъществява от фондациите Мусиз и Америка за България с партньорството на VIVACOM. Фондация Мусиз благодари за съдействието на винарна “Братя Минкови”, които поднасят комплимент към събитието с най-новата си серия вино - “Le Photographe”, и на Гранд Хотел София. По традиция “Майстори на фотографията” e подкрепена от Столична община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!