Яростни врагове на други фронтове, депутати получиха приза Рицар на книгата заради намаляването на ДДС

OFFNews 25 април 2023 в 08:00 1314 0

Яростни вргагове от различни партии заедно за 9% ДДС върху книгоиздаването

Снимка Официалната страница на асоциация "Българска книга" във Фейсбук

Яростни вргагове от различни партии заедно за 9% ДДС върху книгоиздаването

Сто седемдесет и осем депутати от 48-ото Народно събрание са тазгодишните носители на наградата „Рицар на книгата“. Призът им е присъден заради приемането на деветпроцентния ДДС като постоянна мярка за подкрепа на книгоиздаването, съобщават организаторите от асоциация „Българска книга“ (АБК).

„Тази мярка практически спаси сектора на книгоиздаването. Признателни сме и се радваме, че именно книгата стана мостът, по който партиите в 48-ото Народно събрание намериха общ път за доброто на страната“, е коментирала Десислава Алексиева, председател на управителния съвет на АБК. Със специални почетни знаци са били удостоени и тези народни представители от всички партии, чиято позиция е допринесла за приемането на спасителната мярка. Сред тях са Красимир Вълчев, Тома Биков, Любен Дилов - син, Делян Добрев и Кирил Ананиев (ГЕРБ-СДС), Кристиан Вигенин, Вяра Емилова, Георги Свиленски, Иван Ченчев, Румен Гечев и Веска Ненчева (БСП), Костадин Костадинов (Възраждане), Петър Чобанов, Мукаддес Налбант и Джейхан Ибрямов (ДПС), Асен Василев и Николай Денков (ПП), Стефан Янев и Румен Йончев (БВ).

На церемонията по връчване на отличията директорът на дирекция „Култура“ на Столична община Биляна Генова е отличила регионалната библиотека „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново в категорията „Библиотека/библиотекар“. Почетните грамоти тук отидоха при регионалната библиотека „Христо Ботев“ във Враца, библиотеката към „Център за книгата“ на Нов български университет и Ирина Александрова, завеждащ библиотеката на Общинския културен институт „Искър“ в София.

В категорията „Учител/училище“ наградено е II ОУ „Д-р Петър Берон“ в Шумен. Почетни символи са получили НУ „Христо Ботев” в Плевен и СУ „Максим Горки“ в Стара Загора.

Предаването „Посока „Култура“ по „Дарик радио“ с водещ столичният заместник-кмет Мирослав Боршош е носителят на наградата в категорията „Журналист/медия“. С почетни грамоти са отличени сайтът „Вижте: новините на детски език“ и Георги Митов – Геми.

Връчването на наградите „Рицар на книгата“ е финалната част от кампанията на АБК „Походът на книгите“, която стартира на 2 април, Международен ден на детската книга. Инициативата се реализира за 12-и път под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, като част от Календара на културните събития на Столична община и в партньорство с Министерството на образованието и науката, Регионално управление на образованието София-град, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки“ - България, Националното сдружение на общините в Република България, Дом на културата „Искър“, фондация „Детски книги“ и др.

Наградите „Рицар на книгата” се връчват от 2004 г. за изключителни заслуги в областта на книгите и четенето. Сред лауреатите през годините са Йорданка Фандъкова, Йордан Ефтимов, Амелия Личева, Съюз на народните читалища, Валентина Стоева, Ива Дойчинова, Марин Бодаков, Румен Леонидов, Георги Ангелов, Людмила Габровска, Александър Кръстев и др.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!