"Ядреният" танц на Жил Жобен пристига на One Dance Week

ОFFNews 21 август 2014 в 17:30 2194 0

Спектакълът на Жил Жобен, създаден в ЦЕРН - Европейския център за ядрени изследвания, гостува на One Dance Week в Пловдив.

На 30 август за първи път в България пристига танцовата компания на Жил Жобен със спектакъла "Квант".

"Квант"е необикновен спектакъл, роден от срещата на швейцарския хореограф Жил Жобен и германския визуален артист Джулиус вон Бисмарк с последните научни открития в областта на ядрената физика. В творческия процес са ангажирани пряко и двама учени от ЦЕРН – Майкъл Доузър и Никола Шанон.

Разговорите за вълни, полета, кварки, взаимодействие на сили, поведение на частици, диаграми на Файнман и генератори на движение прескачат от лабораториите на ЦЕРН в репетеционната зала и се появяват първите щрихи на "Квант" – ода за молекулярната физика за шестима танцьори. 

"Физиците са господари на абстракцията.{…}Никога преди не съм се докосвал до толкова абстрактни, противни на интуицията концепции в контекста на нещо така екзистенциално като самото съществуване на материята. За няколко месеца се потопих в свят на много висока експертиза, на учени, дошли от четирите краища на света, за да изследват с истинска страст произхода на нашата Вселена благодарение на Колайдера, който пък е най-сложната машина, която хората са измислили. Колайдерът произвежда феноменално количество данни и е постоянен източник на вдъхновение за научните среди. За мен самия бе изненада колко добре се чувствах, заобиколен от тези учени – така прецизни в описанието си на явленията в света, така прагматични, точни, говорещи без приблизителни стойности. Потънах в лабораторна работа точно като тях. Исках да открия „генератори на движение“, да изведа принципи за движението, базирани на квантовата физика, които да адаптирам в моята област", описва сложения процес по вдъхновяването и създаването на "Квант" Жил Жобен.

One Dance Week е фестивал за съвременен танц и пърформънс, който тази година ще се проведе в Пловдив от 28 август до 6 септември. Той стартира през 2008 г. и ежегодно представя спектакли от Европа, Азия и Америка, които представят различни тенденции и течения в съвременния танц.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови