Фондация „Братя Мормареви“ раздаде 13-ите си годишни награди

OFFNews 16 септември 2019 в 15:16 3077 0

За тринадесети път фондация „Братя Мормареви“ връчи награди на най-добрите пера сред българските ученици. Церемонията бе днес, в деня на откриването на новата учебна година.

Лауреат на първа награда в категория "Есе" стана Лъчезар Йорданов от Казанлък със съчинението си „Различните днес“. Награда получи и неговата преподавателка Валентина Димова, която самият той номинира.

Втора награда за есе спечели Доротея Железова от Варна за „Гъсеницата се превръща в пеперуда“.

В категорията "Разказ" първа награда грабна София Симеонова от София за „Добре дошли в Париж“. По нейна препоръка фондацията награди преподавателката ѝ Елена Трифонова. Втора награда в категорията "Разказ" спечели Кирил Димов от Казанлък за „Момичето от квартала“. 

Наградите връчиха председателят на фондацията – социологът Кънчо Стойчев и зам.-министърът на образованието и науката г-жа Карина Ангелиева.

Свободолюбието и успешното интегриране в света са много важни въпроси за младите и това личи и от наградените творби, посочи Стойчев.

Зам.-министър Ангелиева пък отбеляза, че трябва да се работи за повишаване на самочувствието сред младите българи.

Бойко Василев от журито обърна внимание върху нравствения максимализъм на младите и повишената им социална чувствителност. Иво Сиромахов изтъкна ползата от хумора за литературните занимания. Димитър Томов изрази тревогата си от намаляващата езикова грамотност сред младежите, а Захари Карабашлиев посъветва учениците да четат непрестанно, но само това, което им е интересно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews